Τα Ikea αναμένεται να ξεκινήσουν την ενοικίαση επίπλων, ως μέρος μιας προσπάθειας να δημιουργήσουν μια πιο φιλική για το περιβάλλον επιχείρηση.

Τα μεγαλύτερα καταστήματα λιανικής πώλησης επίπλων παγκοσμίως ανέφεραν ότι θέλουν να δοκιμάσουν την ιδέα της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) επίπλων, όπως γραφεία και καρέκλες σε εταιρείες-πελάτες, ξεκινώντας από την Ελβετία. Ωστόσο και οι κουζίνες θα μπορούσαν δυνητικά να ενοικιάζονται στο μέλλον παρά να πωλούνται.

Η στρατηγική του leasing αποτελεί κομμάτι από την ευρύτερη προσπάθεια των Ikea να σχεδιάζουν και να πουλάνε προϊόντα που μπορούν να επισκευαστούν, να ξαναχρησιμοποιηθούν, να ανακυκλωθούν και να ξαναπουληθούν αλλά και να προωθήσει λογικές που επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής του υλικού.

«Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το leasing είναι ένας άλλος τρόπος να χρηματοδοτήσεις μια κουζίνα. Όταν αυτό το κυκλικό μοντέλο ξεκινήσει να λειτουργεί, θα έχουμε ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον όχι μόνο να πουλάμε το προϊόν αλλά να βλέπουμε τι συμβαίνει με αυτό και πώς το φροντίζει ο πελάτης» αναφέρει ο Torbjorn Lööf, διοικητικό στέλεχος στην Inter Ikea, ιδιοκτήτρια εταιρεία της μάρκας Ikea στους Financial Times.

Δήλωσε επίσης ότι η σουηδική εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει να πουλάει ανταλλακτικά ώστε οι πελάτες να μπορούν να αντικαταστήσουν εξαρτήματα, όπως μεντεσέδες ή βίδες, για έπιπλα που δεν βρίσκονται πια αποθηκευμένα στα καταστήματα Ikea.

Εκπρόσωπος των Ikea είπε: «Έχουμε τη φιλοδοξία να δώσουμε την έμπνευση και τη δυνατότητα στους ανθρώπους ώστε να αναλάβουν έναν πιο ενεργό ρόλο με σκοπό να γίνει πραγματικότητα η κυκλική οικονομία, που εμείς μπορούμε να υποστηρίξουμε αναπτύσσοντας νέους τρόπους για τον κόσμο να αγοράζει, να συντηρεί και να παραδίδει προϊόντα σε άλλους. Σε κάποιες αγορές, όπως η Ελβετία, αναζητούμε και δοκιμάζουμε πιθανές λύσεις και εφαρμόζουμε πιλοτικά προγράμματα σχετικά με την ενοικίαση επίπλων, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς να επιβεβαιώσουμε ακριβώς πώς θα γίνει όλο αυτό».

Οι καταναλωτές μπορούν ήδη να επιστρέφουν κάποια είδη χρησιμοποιημένων επίπλων σε καταστήματα στη Βρετανία για επαναπώληση ή δωρεά φιλανθρωπική, ενώ κάθε κατάστημα διαθέτει υποδομές για την επισκευή και εκ νέου συσκευασία ώστε τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζημιές κατά τη μεταφορά και τη χρήση να μπορούν να πωληθούν και να μην πετιούνται, όπως αναφέρει ο Guardian.

Τα Ikea ανέφεραν ότι θέλουν να προμηθεύονται όλο το ξύλο και το χαρτί που χρησιμοποιούν από αειφόρους πηγές από το 2020 και σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν τα ορυκτά καύσιμα από το 2030.

Η εταιρεία έχει δαπανήσει περισσότερα από 1,7 δισεκατομμύριο ευρώ στην ανανεώσιμε ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των αιολικών πάρκων και της ηλιακής ενέργειας, ενώ κατέχει περισσότερα από 100.000 εκτάρια δάσους και έχει επίσης επενδύσει στη βιομηχανία ανακύκλωσης πλαστικού σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει μία πιο φιλική προς το περιβάλλον επιχείρηση.

Αυτή την εβδομάδα τα Ikea θα εγκαινιάσουν αυτό που θεωρείται το πιο βιώσιμο και αειφόρο περιβαλλοντικά κατάστημα στο Γκρίνουιτς του Λονδίνου.

Ανάμεσα στις υπηρεσίες θα συμπεριλαμβάνεται ένα «εργαστήριο εκμάθησης» όπου οι καταναλωτές μπορούν να μάθουν πώς να ανακαινίζουν παλιά έπιπλα.

Οι εξελίξεις αυτές ακολουθούν την πτώση των κερδών της εταιρείας περισσότερο από 1/3 την περασμένη χρονιά, καθώς επένδυσε στις online υπηρεσίες και δοκίμασε πιο μικρά καταστήματα στο κέντρο πόλεων.

Πέρυσι τα Ikea ανέφεραν ότι προχωρούν σε περικοπή 7.500 θέσεων εργασίας παγκοσμίως, για να υπηρετήσουν το συγκεκριμένο πλάνο.