Η Ελλάδα είναι και πάλι «στο δρόμο για ένα βιώσιμο χρέος» δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά το πέρας της συνόδου του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου συμφωνήθηκε η μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020.

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες σήμερα:

«Χαιρετίζω τις πρωτοβουλίες που συμφωνήθηκαν σήμερα από το Eurogroup για την περαιτέρω στήριξη του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας που θα συμβάλουν σημαντικά στη βιωσιμότητα του χρέους της. Αυτό βασίζεται στις σημαντικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν επαναγορά ελληνικού χρέους, την επιστροφή των κερδών (της ΕΚΤ) από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (SMP), την μείωση των επιτοκίων της ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης (GLF), την σημαντική επέκταση της αποπληρωμής των δανείων της ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την αναβολή των πληρωμών των τόκων για τον EFSF.

Στο σύνολό τους, τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν να επανέλθει το χρέος της Ελλάδας σε μια βιώσιμη πορεία και να διευκολύνουν τη σταδιακή επιστροφή της στη χρηματοδότηση των αγορών. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, με σημαντικά μέτρα εκ των προτέρων μείωσης του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, χαιρετίζω τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων για να επαναφέρουν το χρέος της Ελλάδας ουσιαστικά κάτω από 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, κάτι που εξαρτάται από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα. Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική μείωση του χρέους για την Ελλάδα σε σχέση με την τρέχουσα πορεία του χρέους της.

Από τη στιγμή που έχει σημειωθεί πρόοδος σχετικά με τον καθορισμό και την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί σήμερα, ιδίως την εφαρμογή των επαναγορών χρέους, θα είμαι σε θέση να προτείνω στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος της Ελλάδας.»