Υποχωρήσεις καλούνται να κάνουν Ευρώπη και ΔΝΤ ώστε να υπάρξει συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κατά τη σημερινή, τρίτη διαδοχική συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα.

Ωστόσο, το ζήτημα για ένα ενδεχόμενο νέο «κούρεμα» δεν βρίσκεται στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, με το κυβερνητικό επιτελείο να εκφράζει αισιοδοξία για την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης.

«Η Ελλάδα έπραξε πλήρως το τμήμα της συμφωνίας που της αναλογεί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα βρεθεί κοινά επωφελής λύση σήμερα», σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διεμήνυσε ότι «έχουμε τη διάθεση να βρούμε μία λύση σήμερα», αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος». «Ένα haircut στο ελληνικό χρέος δεν είναι εφικτό, άλλωστε το έχει αποκλείσει και η ΕΚΤ», υπογράμμισε.

Έκκληση για την επίτευξη αξιόπιστης λύσης για την Ελλάδα, απηύθυνε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προσερχόμενη στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. «Θα επιχειρήσουμε να βρούμε λύση, που θα είναι αξιόπιστη για την Ελλάδα- αυτό έχει σημασία», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κ. Λαγκάρντ.

Την εκτίμησή του ότι είναι πολύ πιθανή η λήψη απόφασης σήμερα για την Ελλάδα εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, προσερχόμενος στο συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης. «Πρέπει να αποφασίσουμε την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ώστε να αρθούν οι αβεβαιότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν στο ελληνικό ζήτημα. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Καλώ όλα τα κράτη μέλη και το ΔΝΤ να κάνουν τα τελευταία βήματα για να βρεθεί η λύση, γιατί απέχουμε ελάχιστα απ΄αυτήν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Όλι Ρεν.

Χωρίς να κάνει δηλώσεις προσήλθε στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ, για να προεδρεύσει του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Την αισιοδοξία του για εξεύρεση λύσης στο θέμα της Ελλάδας εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι «απέχουμε ελάχιστα από την επίτευξη συμφωνίας και επέμεινε ότι θα ήταν αδιανόητο να μην υπάρξει σήμερα θετική έκβαση». «Αν ανοίξουμε τη συζήτηση στα σημεία που υπάρχει ήδη συμφωνία, υπάρχει κίνδυνος να τεθούν και πάλι όλα από μηδενική βάση», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Την εκτίμηση ότι «υπάρχει κατάλληλο έδαφος» για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα, εξέφρασε ο υπουργός οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.