Νέο σύστημα για τη διαδοχική ασφάλιση

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12:12
14/09/2010
Νέο σύστημα για τη διαδοχική ασφάλιση
loading

Με νέο τρόπο θα υπολογίζονται οι συντάξεις στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης από την 1η Ιανουαρίου 2011, με την αύξηση να φτάνει κατά μέσο όρο στο 8%. Η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας θα σταλεί στα ταμεία μέσα στην εβδομάδα και θα αποσαφηνίζει το νέο καθεστώς για την απονομή των συντάξεων.

Από τη νέα χρονιά -όπως προβλέπεται και στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο (των Αν. Λοβέρδου και Γ. Κουτρουμάνη)- πρόκειται να τεθούν σε ισχύ νέοι συντελεστές στη διαδοχική ασφάλιση. Οι συντελεστές αυτοί θα είναι ανάλογοι με τα έτη ασφάλισης και θα κυμαίνονται από 1.020 έως 2.438.

Οι ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων αγγίζουν τον έναν στους δύο ασφαλισμένους, που καλύπτονται από τουλάχιστον δύο ταμεία. Σήμερα όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση είναι οι μεγάλοι χαμένοι του συστήματος, καθώς παίρνουν έως και 30% χαμηλότερη σύνταξη σε σχέση με όσους έχουν όλα τα χρόνια σε ένα μόνο ταμείο.

Σημειώνεται πως με βάση τον νόμο 3863/10 οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν σύνταξη από το τελευταίο ταμείο, εφόσον πραγματοποίησαν στην ασφάλισή του:

Πέντε έτη ή 1.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων όμως είκοσι μήνες ή 500 ημέρες κατά την τελευταία πενταετία πριν από τη διακοπή της απασχόλησης ή την υποβολή αίτησης για την κρίση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος σύνταξης λόγω γήρατος.

Σαράντα μήνες ή 1.000 ημέρες εκ των οποίων όμως δώδεκα μήνες ή 300 ημέρες αντίστοιχα κατά την τελευταία πενταετία πριν από τη διακοπή της απασχόλησης ή την υποβολή της αίτησης για την κρίση του δικαιώματος σύνταξης λόγω αναπηρίας ή θανάτου.

Αν ο ασφαλισμένος δεν συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που προβλέπει η νομοθεσία του οργανισμού, στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποίησε τις περισσότερες ημέρες εργασίας ή έτη ασφάλισης, τότε το δικαίωμα κρίνεται από τους άλλους οργανισμούς, στους οποίους ασφαλίσθηκε κατά φθίνουσα σειρά αριθμού ημερών εργασίας, εκτός από τον τελευταίο.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας προωθεί και μία σειρά μέτρων -όπως είναι η λειτουργία κέντρων ανακεφαλαίωσης ενσήμων- με στόχο την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων. Στόχος είναι να περιοριστεί η ταλαιπωρία όσων έχουν διαδοχική ασφάλιση και οι οποίοι μπορεί να περιμένουν ακόμη και ενάμιση χρόνο για την έκδοση της πολυπόθητης απόφασης.

Σημειώνεται πως οι παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας δεν περιορίζονται στη διαδοχική ασφάλιση αλλά επεκτείνονται και σε μία σειρά άλλων θεμάτων, με στόχο την αύξηση των εσόδων των ταμείων. Ετσι μέσα στην εβδομάδα πρόκειται να εκδοθούν:

Η υπουργική απόφαση και στη συνέχεια η εγκύκλιος για την ενεργοποίηση της επιτροπής αναστολής κατασχέσεων προς τα ταμεία. Στην επιτροπή θα μπορούν να απευθύνονται όσοι εργοδότες χρωστάνε στους ασφαλιστικούς φορείς και βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο κατάσχεσης, προκειμένου να ρυθμίζουν τις οφειλές τους.

Σημειώνεται πως οι εργοδότες οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία το ποσό των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου είναι σε ισχύ μία ευνοϊκή ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών, με την έκπτωση να φτάνει το 80% στα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις.

Η εγκύκλιος για τον τρόπο αξιοποίησης της περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων. Στόχος είναι να υπάρξει ένα αυστηρό επενδυτικό πλαίσιο για να διασφαλιστεί η "προίκα" των ασφαλιστικών ταμείων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει