Η Ε.Ε. ενέκρινε πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας 5 δισεκ. ευρώ προς την Αίγυπτο, της οποίας η οικονομία έχει πληγεί έπειτα από την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ μετά τη λαϊκή εξέγερση του 2011, ανακοίνωσε χθες η αιγυπτιακή προεδρία.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πρόκειται να χορηγήσει στην Αίγυπτο δύο δισεκ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης θα προσφέρει άλλα δύο δισεκ. ευρώ. Το επιπλέον ένα δισεκ. ευρώ θα χορηγηθεί από τις χώρες της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον κατά τη συνάντησή της με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

«Πρόκειται για ένα εύγλωττο σημάδι στήριξης της ΕΕ προς την ανάπτυξη της Αιγύπτου», εκτιμά στην ανακοίνωσή της η αιγυπτιακή προεδρία.

Η Άστον βρίσκεται στο Κάιρο στο πλαίσιο μία σειράς διήμερων συναντήσεων εργασίας μεταξύ Αιγύπτου και ΕΕ, που ξεκίνησαν σήμερα. Οι συναντήσεις αυτές σκοπό έχουν να αποκαταστήσουν τις διμερείς οικονομικές σχέσεις,

Αντιπρόσωποι μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, όπως και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ευρωβουλευτές απ’ όλο το πολιτικό φάσμα θα συμμετάσχουν στις επαφές. Οι ομάδες εργασίας θα εξετάσουν κυρίως τις δυνατότητες στους τομείς του τουρισμού, των επενδύσεων και των σχέσεων με την κοινωνία των πολιτών στην Αίγυπτο.

Επιπλέον, τον Αύγουστο ο Μόρσι είχε ανακοινώσει τη σύναψη δανείου 4,8 δισεκ. δολαρίων με το ΔΝΤ, με το οποίο οι συνομιλίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Το δάνειο αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων, τη φύση και τις λεπτομέρειες του οποίου δεν έχει αποκαλύψει ακόμη ο Μόρσι.