Το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις μεγάλες περιουσίες μελετά η ιταλική κυβέρνηση, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα εγκριθεί σε μία νύχτα και δεν θα πρέπει να προκαλέσει φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Μιλώντας σε ημερίδας της εφημερίδας Financial Times, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του «ασχολήθηκε με την υπόθεση αυτή πριν από καιρό, αλλά σε ορισμένες πολιτικές δυνάμεις της πολυσύνθετης πλειοψηφίας η οποία μας στηρίζει, το συγκεκριμένο μέτρο δεν άρεσε καθόλου», αναφερόμενος έμμεσα στην μπερλουσκονική κεντροδεξιά.

Πριν από λίγο η προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης εξέδωσε πάντως μια ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζει ότι «δεν ανακοινώθηκε η υλοποίηση μιας ευρείας φορολόγησης των περιουσιών» και σημειώνει πως ο Μόντι «υπενθύμισε, απλώς ότι ως βάσει αρχών δεν είναι αντίθετος σε μια περιορισμένη και ήπια φορολόγηση».

Ο Μόντι είπε στην ομιλία του ότι «με την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και την αύξηση σύντομα της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, η Ιταλία θα εξοικονομήσει 7,6 δισ. ευρώ το 2014 και τα οποία το 2022, θα φτάσουν τα 22 δισ. ευρώ».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να παραμείνει στην πρωθυπουργία και μετά τις εκλογές της Άνοιξης, ο Ιταλός τεχνοκράτης-πρωθυπουργός απάντησε «όχι».