Κύμα φυγής στελεχών από το Δημόσιο προς τη συνταξιοδότηση προκαλούν οι μισθολογικές περικοπές, που επιβάλλονται με το νέο μνημόνιο. Συγκεκριμένα, στην Τράπεζα της Ελλάδος υπέβαλαν παραίτηση 35 με 40 στελέχη, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν, τα οποία πληρούσαν τις σχετικές προϋποθέσεις του νόμου.

Στα στελέχη αυτά, που περιλαμβάνονται πέντε διευθυντές και δύο υποδιευθυντές, μετά την ψήφιση του νόμου για τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και του Νέου Εφαρμοστικού Νόμου του Μεσοπρόθεσμου, επρόκειτο να υποστούν σημαντικές μισθολογικές μειώσεις αλλά και περικοπή της συντάξεως που δικαιούνται, αν αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.

Συγκεκριμένα, με το νόμο περί αποκρατικοποιήσεων επιβάλλεται πλαφόν στις επιχειρήσεις εκείνες που το Δημόσιο είναι πλεοψηφών μέτοχος (στην ΤτΕ το Δημόσιο ελέγχει περίπου το 70% του μετοχικού της κεφαλαίου) και σε αυτές που η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της έχει διοριστεί ή εκλεγεί από το Δημόσιο.

Στον εφαρμοστικό Νόμο, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, προβλέπεται ότι: «ο βασικός μισθός του γενικού γραμματέα υπουργείου και του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της παραγράφου 1Α του διατακτικού της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με αριθμό α2/57332/0022/27-7-2012 (ΦΕΚ 358 ΥΟΔΔ), διαμορφώνεται, από 1.1.2013, στο ποσό των τριών χιλιάδων τετρακοσίων πενήντα ευρώ (3.450 ευρώ)».

Μεταξύ αυτών που αποχώρησαν από την ΤτΕ περιλαμβάνεται και ο Διευθυντής Εποπτείας του τραπεζικού συστήματος, Γιάννης Γούσιος, ο οποίος αντικαθίσταται από την Βασιλική Ζάκκα, που έως σήμερα είχε τη γενικότερη εποπτεία του τραπεζικού και ασφαλιστικού συστήματος. Επίσης, αποχωρούν ο διευθυντής Ασφαλιστικής Εποπτείας της Τραπέζης της Ελλάδος, Χαράλαμπος Βογιαντζής, ο διευθυντής οικονομικών μελετών, Ισαάκ Σαμπεθάι, ο Οικονομικός Διευθυντής της ΤτΕ, Χ. Παπακωνσταντίνου, ο Διευθυντής Ελέγχων της Τράπεζας της Ελλάδος και ο Διευθυντής Εσωτερικής Επιθεώρησης της ΤτΕ.