Έντονα αντέδρασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της απόφασης να τοποθετηθεί ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Λουξεμβούργου, Ιβ Μερς, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρά το ότι οι ευρωβουλευτές την καταψήφισαν στην πλειοψηφία τους, διαμαρτυρόμενοι για την απουσία γυναικών από το ΔΣ της ΕΚΤ.

Πηγή στο ευρωκοινοβούλιο επιβεβαίωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε την διαδικασία των ανταλλαγών εγγράφων με τις 27 κυβερνήσεις, ώστε να προχωρήσει στον διορισμό. Η προθεσμία αποστολής των απαντήσεων από μέρους των εθνικών κυβερνήσεων ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου.

Νωρίτερα, οι ευρωβουλευτές Σβεν Ζίγκολντ των Πρασίνων και Σιλβί Γκουλάρ των Φιλελευθέρων απηύθυναν μια επιστολή που περιείχε «αιχμές» προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, καυτηριάζοντας την διαδικασία που ακολουθήθηκε και υπογραμμίζοντας ότι «κλόνισε το κλίμα εμπιστοσύνης έναντι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Αναμένεται, πάντως, πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, να συντάξει επιστολή, με την οποία να καθιστά σαφές στον πρόεδρο Βαν Ρομπάι πως «διαφωνεί απολύτως» με την υιοθετηθείσα διαδικασία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κατά παραβίαση της βούλησης μιας πλειοψηφίας συναδέλφων του.