Το 50% επί της νόμιμης αποζημίωσης θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι των τραπεζών που τίθενται σε ειδική εκκαθάριση. Αυτό προβλέπει απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα αναφορικά με τον «καθορισμό του ανώτατου ορίου ύψους αποζημίωσης ανά δικαιούχο από απαίτηση του άρθρου 154 γ του Πτωχευτικού Κώδικα, κατά την ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων».

Σχετική απόφαση είχε ληφθεί τον Αύγουστο για τους εργαζόμενους στην Αγροτική Τράπεζα. Ωστόσο, πλέον με την απόφαση του κ. Στουρνάρα η σχετική πρόβλεψη λαμβάνει καθολικό χαρακτήρα και θα εφαρμόζεται τόσο στα πιστωτικά ιδρύματα που διαχωρίζονται σε «good» και «bad» bank, όσο και στις περιπτώσεις που γίνεται διαχωρισμός των υγιών και των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού.

Το θέμα αφορά στους εργαζόμενους στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι οποίοι αναμένεται να τεθούν άμεσα ενώπιον μιας τέτοιας εξέλιξης, αλλά ενδεχομένως και τους εργαζόμενους τραπεζών που με διαφόρους τρόπους βρεθούν να τελούν σε ειδική εκκαθάριση.

Κούρεμα 50% θα υποστούν:

-Οι απαιτήσεις από την παροχή εξαρτημένης εργασίας,

-Οι απαιτήσεις των δικηγόρων από πάγια περιοδική αμοιβή, εφόσον προέκυψαν κατά την τελευταία διετία πριν την κήρυξη της πτώχευσης,

-Οι απαιτήσεις από αποζημίωση λόγω καταγγελίας της σχέσεως εξαρτημένης εργασίας,

-Οι απαιτήσεις έμμισθων δικηγόρων για αποζημίωση λόγω λύσης της σύμβασης έμμισθης εντολής,

-Οι απαιτήσεις δικηγόρων από αμοιβές, έξοδα και αποζημιώσεις, εφόσον αμείβονται κατά υπόθεση.

Τέλος, αν και η υπουργική απόφαση δίνει την εντύπωση πως το υπόλοιπο 50% της αποζημίωσης θα δοθεί πρακτικά μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, αυτό δεν ξεκαθαρίζεται επαρκώς.