Η Ιρλανδία σκοπεύει να είναι η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που θα φέρει εις πέρας με επιτυχία το σχέδιο βοήθειας που έλαβε, δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Ίμον Γκίλμορ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βερολίνο.

«Είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε η πρώτη χώρα που θα εξέλθει με επιτυχία από ένα τέτοιο σχέδιο και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για να το επιτύχουμε», δήλωσε ο Γκίλμορ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του, Γκίντο Βεστερβέλε.

Και πρόσθεσε: «Η χώρα μας αναβίωσε με την περσινή ανάπτυξη, αλλά φέρουμε το πολύ βαρύ φορτίο τραπεζικών χρεών, με δεδομένο ότι οι φορολογούμενοί μας υποχρεώθηκαν να αντέξουν όλο το βάρος της διάσωσης των τραπεζών».

«Απέναντι σε αυτές τις ειδικές συνθήκες, εκτιμούμε τη δέσμευση της Γερμανίας και των εταίρων μας στην Ευρώπη να εξετάσουν την ιδιαίτερη περίπτωση της Ιρλανδίας», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε υπογράμμισε ότι η Ιρλανδία αποτελεί «ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού που μπορεί κανείς να κάνει με την πειθαρχία και την πολλή δουλειά», υπογραμμίζοντας ότι έδειξε πως «είναι δυνατό να εξέλθει κάποιος από την κρίση χρέους».