Μπορεί για τους Ιταλούς να αποτελεί θεσμό, αλλά ο προϋπολογισμός της χώρας που βρίσκεται στα «σκαριά», θα καταργήσει το Totocalcio, έπειτα από 72 χρόνια ζωής. Το κουπόνι ποδοσφαιρικών αγώνων, αντίστοιχο με το δικό μας ΠΡΟ-ΠΟ, σύντομα θα πάψει να υπάρχει, μαζί με τα Totogol και «Il 9».

Αυτό προβλέπει η τροποποιητική διάταξη που θα προστεθεί στον νέο προϋπολογισμό του ιταλικού Κράτους, που ακόμη δεν έχει εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας και αφορά στη μεταρρύθμιση των «αθλητικών διαγωνισμών προγνώσεων».

Η μεταρρύθμισης προβλέπει τη μετατροπή του παιγνιδιού, «που δεν έχει κινδύνους και δεν συνδέεται με τις παθολογίες των τυχερών παιγνίων», καθώς και την αντικατάσταση των τριών ομοειδών δελτίων με ένα άλλο, ενιαίο, προϊόν με μεγαλύτερες δυνατότητες κερδών.

Το παιγνίδι με το μυθικό «δελτίο της Sisal» από καιρού είχε αρχίσει να παρακμάζει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό  – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η πορεία του ξεκίνησε στις 6 Μαΐου 1946, βασισμένο σε μία ιδέα του αθλητικογράφου της Gazzetta dello Sport, Μάσιμο Ντελα Πέργκολα, και σχετίζεται άρρηκτα με την ιστορία του ίδιου του δημοσιογράφου.

Ο Ντέλα Πέργκολα είχε απομακρυνθεί από την εφημερίδα το 1938, καθότι Εβραίος, ενώ στη συνέχεια διέφυγε στην Ελβετία για να ξεφύγει από τους «ρατσιστικούς νόμους» του φασιστικού καθεστώτος. Το Totocalcio, που αρχικά ονομαζόταν απλά Sisal, γνώρισε αμέσως επιτυχία σε μία Ιταλία που μόλις είχε βγει από τον πόλεμο και ήθελε να επουλώσει τις πληγές του. Σύντομα, το παιγνίδι των προγνώσεων μετατράπηκε σε «πηγή ονείρων» για εκατομμύρια Ιταλούς που προσδοκούσαν εν μία νυκτί να πλουτίσουν.

Το 1993 ο αριθμός των συμπληρωμένων δελτίων του Totocalcio έφθασε στο ζενίθ του: στις 7 Νοεμβρίου εκείνου του έτους (που συνολικά είχε αποδειχθεί το πιο προσοδοφόρο στην ιστορία του θεσμού) καταγράφηκε η μεγαλύτερη διάθεση χρημάτων, με 5 δισ. λιρέτες (2.700.000 σημερινά ευρώ), για ένα κερδισμένο δελτίο του οποίου ο κάτοχος ακόμη παραμένει ανώνυμος. Στις 5 Δεκεμβρίου, επίσης το 1993, υπήρξε και η μεγαλύτερη διάθεση συνολικών κερδών στους νικητές, με 34.470.967.370 λιρέτες.

* Η εσωτερική φωτογραφία είναι από το ΑΠΕ-ΜΠΕ