Τελευταία ευκαιρία 48 ωρών για το κοινωνικό μέρισμα

Τι ισχύει για τις φορολογικές δηλώσεις και την πενταετία


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
6:43
19/12/2018
Τελευταία ευκαιρία 48 ωρών για το κοινωνικό μέρισμα
6
loading

Περίπου 48 ώρες έχουν στη διάθεσή τους όσοι δεν πληρώθηκαν το κοινωνικό μέρισμα και έκαναν αίτηση ή όσοι είναι δικαιούχοι και δεν έχουν κάνει ακόμη την αίτηση.

Η πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος κλείνει στις 21 Δεκεμβρίου και μετά θα γίνει έλεγχος των δηλώσεων. Στις 28 Δεκεμβρίου θα γίνει και η τελευταία πληρωμή για το κοινωνικό μέρισμα.

Πάνω από 1.600.000 νοικοκυριά μέχρι σήμερα έχουν υποβάλλει αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα κι έχουν ξεπεραστεί τα 750 εκατομμύρια σε χρηματικό ποσό το οποίο αναλογεί σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έδωσε ο Αναστάσιος Τάγαρης, πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ.

Όσον αφορά στα κωλύματα που έχουν παρουσιαστεί ο κ. Τάγαρης δήλωσε ότι υπάρχει ένας πληθυσμός που έχει κρατηθεί η πληρωμή του (κοινωνικού μερίσματος) λόγω μη διασταύρωσης του ΙΒΑΝ με το ΑΦΜ. Αυτές οι περιπτώσεις είναι κυρίως τρεις κατηγορίες.

Πρώτον, είναι άνθρωποι οι οποίοι δίστασαν να βάλουν το δικό τους ΙΒΑΝ φοβούμενοι μήπως γίνει κατάσχεση στο μέρισμα, ωστόσο το μέρισμα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο. 'Αρα δεν πρέπει να υπάρχει αυτός ο λόγος, μπορούν αν θέλουν να αλλάξουν την αίτησή τους άρα να την ακυρώσουν και να υποβάλλουν ξανά αίτηση με το σωστό ΙΒΑΝ.

Δεύτερον, αν έχουν βάλει ΙΒΑΝ ενός συγγενικού τους προσώπου και δεν έχουν δικό τους λογαριασμό μπορούν να μπούνε συνδικαιούχοι σε αυτόν το ΙΒΑΝ - λογαριασμό και με το εκκαθαριστικό τους στην τράπεζα κι η τρίτον είναι άνθρωποι οι οποίοι δήλωσαν το ΙΒΑΝ της εταιρείας τους ο οποίος όμως έχει το ΑΦΜ της εταιρείας κι όχι του φυσικού προσώπου.

Κι σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να αλλάξουν την αίτησή τους και να βάλουν το δικό τους ΙΒΑΝ.

Από κει και πέρα όλες οι αιτήσεις θα προχωρήσουν κανονικά στην επόμενη πληρωμή που θα γίνει μέχρι τις 28 του μήνα.

Τι ισχύει με την ανεργία και το κοινωνικό μέρισμα

Είμαι ή ήμουν άνεργος το 2018, αλλά δεν έχει αφαιρεθεί από τα εισοδήματά μου το ποσό που προβλέπει η υπουργική απόφαση. Τι συμβαίνει;

Μπορεί να μην έχετε συμπληρώσει 6 συνεχόμενους μήνες ανεργίας, όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση, περίπτωση κατά την οποία δεν δικαιούστε μείωση των εισοδημάτων σας.

Εάν έχετε συμπληρώσει 6 συνεχόμενους μήνες ανεργίας, υπάρχει κάποιο λάθος στα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οπότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ΟΑΕΔ για τη διόρθωση των στοιχείων σας. Στη συνέχεια, πρέπει να ξαναμπείτε στον διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr και να επαναλάβετε τη διαδικασία. Η διαδικασία θα πρέπει πάντως να ολοκληρωθεί εντός της σχετικής προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Ήμουν άνεργος για τουλάχιστον 6 συνεχόμενους μήνες το 2018, αλλά όχι πλέον. Δικαιούμαι την έκπτωση από τα εισοδήματα του 2017;

Ναι. Δεν είναι απαραίτητο να είστε άνεργος τη στιγμή υποβολής της αίτησης, εφόσον έχετε συμπληρώσει 6 συνεχόμενους μήνες ανεργίας εντός του έτους 2018.

Ήμουν ελεύθερος επαγγελματίας κατά το έτος 2017, φορολογούμαι όμως ως μισθωτός και έχω τουλάχιστον 6 συνεχόμενους μήνες ανεργίας το 2018. Δικαιούμαι την έκπτωση στα εισοδήματα του 2017;

Ναι, τη δικαιούστε. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται μόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν φορολογούνται ως μισθωτοί.

Είμαι άνεργος πρώην ασφαλισμένος ΝΑΤ ή ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Δικαιούμαι τη μείωση στα εισοδήματα μου;

Δικαιούστε τη μείωση. Θα γίνει διασταύρωση από την ΗΔΙΚΑ με τα μητρώα ανέργων που τηρούν τα εν λόγω ταμεία αντί του ΟΑΕΔ. Εάν δεν φαίνονται οι μήνες ανεργίας σας μπορείτε να απευθυνθείτε στο ταμείο σας και να ξαναπροσπαθήσετε λίγες μέρες αργότερα.

Τι ισχύει για το κοινωνικό μέρισμα και τις φορολογικές δηλώσεις

Δεν έχω υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος το έτος 2018 (φορολογικό 2017). Μπορώ να υποβάλλω αίτηση για το μέρισμα;

Οι δικαιούχοι του μερίσματος θα πρέπει να έχουν υποβάλλει Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2017 έως την 31/10/2018.

Δεν έχω υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για κάποιο από τα έτη της προηγούμενης πενταετίας, μπορώ να υποβάλλω αίτηση για το μέρισμα;

Ο δικαιούχος του μερίσματος θα πρέπει να έχει υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τα τελευταία πέντε έτη ή να εμφανίζεται ως σύζυγος, εξαρτώμενο τέκνο ή φιλοξενούμενος σε μία δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία πενταετία. Απαραίτητη προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί αυτός ο έλεγχος είναι οι δικαιούχοι να έχουν συμπληρώσει σωστά τον ΑΦΜ ή τον ΑΜΚΑ τους στις Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος.

Τα τελευταία δύο χρόνια υποβάλλω δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως υπόχρεη αλλά τα προηγούμενα τρία χρόνια, έμενα με τους γονείς μου. Το σύστημα εμφανίζει ότι δεν πληρώ το κριτήριο της μόνιμης διαμονή στην Ελλάδα κατά την τελευταία πενταετία. Για ποιο λόγο λαμβάνω αυτό το μήνυμα;

Το πιο συχνό σφάλμα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι δεν εμφανίζεστε ως εξαρτώμενο τέκνο στη φορολογική δήλωση των γονέων σας για κάποιο/κάποια από τα έτη που μένατε μαζί τους, ή είναι κενό/λάθος το πεδίο του ΑΜΚΑ σας σε αυτές τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και το πληροφοριακό σύστημα δεν μπορεί να πιστοποιήσει τη μόνιμη διαμονή σας στην Ελλάδα για την προηγούμενη πενταετία.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Αννούλα

  Ενώ πέριση το πήρα φέτος μου το κόβουν λόγω των φορολογικών δηλώσεων τις πενταεττίας. υποβάλλω τα τέσσερα τελευτία χρόνια δήλωση και το προϊγούμενο από αυτο έτος δεν είχα υποχρέωση να υποβάλω γιατί δεν είχα εισόδημα ούτε αυτοκίνητο και σπίτι .Είναι πολύ άδικο η ψυχολογία μας είναι στα πατώματα μας χάλασαν τα Χριτούγεννα.

 2. avatar Γιάννης Γιαγλης

  Το σχόλιο μου δεν το δείχνετε. Μήπως σας τους έθιξα? ????Πληρωμενοι ε Πληρωμενοι.

 3. avatar Γιάννης Γιαγλης

  Είστε ξεφτίλα. Για μία δήλωση ενώ πλήρωσα λογιστη με δανεικά λεφτά βέβαια γιατί είμαι ανεργος και δεν έχω ούτε να φάω, ενώ εγκρίθηκε στην τράπεζα δεν μπήκε ούτε ευρώ. Τι έμεινε από όλη αυτή την κοροϊδία? ?????Ότι χρωστάω στον άνθρωπο που μου δάνεισε για τον λογιστη.Κρεμάλα μόνο θέλετε καθικια του κερατά. Παιζετε με την πείνα μας μας έχετε ρίξει σε κατάθλιψη και αν τολμήσει κανείς να πει και κάτι???Είναι ρατσιστής. ......τρομοκράτης. ....αναρχικός. ....ΚΑΙ γενικότερα ότι σας βολεύει ανάλογα με την περίσταση. Ότι είναι ανεργος και απελπισμένος ούτε σας περνάει από το μυαλό σας .Καθικια ε καθικια.

 4. avatar Ματίνα

  Είναι γελοίοι.Χαρηκαμε που εγκρίθηκε η αίτηση μας και μετά από λίγες μέρες μας βγάζει κόκκινη ένδειξη για φορολογικές δηλώσεις.Μας λένε να ξανακάνουμε αίτηση και απλά το σύστημα δεν μας αφήνει.Ειναι μεγάλοι ξεφτιλες.Παιζουν με τον πόνο και την φτώχεια μας.Καμαρωστε κατάσταση... Απλά γελοίοι.

 5. avatar Επαμεινωνδας Μπ.

  Τα λόγια είναι περιττά!

 6. avatar ΜΠΑΜΠΗΣ

  Οι μπολσεβίκοι έχουν καταντήσει τους Έλληνες να περιμένουν μοιρολατρικά επιδόματα και μερίσματα. Χαίρεται κανείς να βρίσκεται σε πόλεις της Ευρώπης και να θαυμάζει το επίπεδο των ανθρώπων εκεί.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει