Το νομοσχέδιο για τις νέες επενδύσεις εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη. Αναμένεται να φτάσει στη Βουλή σε περίπου ένα μήνα και όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα Επενδύσεων, Χάρης Παμπούκης, η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι να δείξει η Ελλάδα ότι γυρίζει σελίδα στον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων.

Στη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στο υπουργικό συμβούλιο διατυπώθηκαν ερωτήματα και παρατηρήσεις από υπουργούς τα οποία θα ληφθούν υπόψη στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου.

Ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν ως προς το μέγεθος των επενδύσεων και ένα κριτήριο που αναφέρθηκε για να χαρακτηριστεί μία επένδυση μεγάλη ήταν ή να είναι ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ και πάνω ή να είναι 75 εκατομμυρίων ευρώ αλλά με 200 εργαζόμενους.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να μειωθούν οι εξωεπιχειρηματικοι κίνδυνοι και ο χρόνος ολοκλήρωσης της επένδυσης μαζί με την εξάλειψη της διαφθοράς. Η σύμβαση για κάθε επένδυση μετά τις τρεις φάσεις δηλαδή της προσέγγισης, της αξιολόγησης και της ολοκλήρωσης θα εισάγεται στη Βουλή.

Δύο νομοσχέδια του υπουργείο Δικαιοσύνης

Στο υπουργικό συμβούλιο εγκρίθηκαν και δύο νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορούν στην επιτάχυνση της διοικητικής Δίκης και της ποινικής δίκης.

Στην πρώτη περίπτωση κάποιες υποθέσεις μεγάλου κοινωνικού ή οικονομικού ενδιαφέροντος μπορούν με ταχείς ρυθμούς να φτάνουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στη δεύτερη περίπτωση κάποιες ποινικές υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος χωρίς βία να μην φτάνουν στο δικαστήριο εφόσον αυτός που διέπραξε το έγκλημα επιστρέψει το ποσό μαζί με τους τόκους.