Αναγκαίο θα καταστεί τελικά ένα εναλλακτικό σχέδιο για ελεγχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus. Τάχθηκε, μάλιστα, υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος προκειμένου οι Γερμανοί πολίτες να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να πληρώνουν επί μονίμου βάσεως για τους υπερχρεωμένους εταίρους τους.

«Στην Ελλάδα κάποιοι έφτασαν να καίνε φωτογραφίες της καγκελαρίου Μέρκελ και εμείς εξακολουθούμε να στηρίζουμε τη χώρα. Δεν είναι πολλές οι χώρες που θα έκαναν το ίδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εκφράζω τον σκεπτικισμό μου σχετικά με το εάν η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει με τις δικές της δυνάμεις. Σύμφωνα με την άποψη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα χρειάζεται πλήρη “ανοικοδόμηση”. Πρέπει όμως να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας για να αποφασίσουμε τι πρέπει να γίνει», πρόσθεσε.

Ο κ. Σέντερ αναφέρθηκε και στον Πέερ Στάινμπρουκ, τον αντίπαλο της Άνγκελα Μέρκελ στην διεκδίκηση της καγκελαρίας, σημειώνοντας ότι η ιδέα του απλώς να συνεχίσουμε να πληρώνουμε απεριόριστα για την Ελλάδα, δεν αποτελεί εναλλακτική.

«Εάν η Γερμανία πρέπει στο τέλος να πληρώνει επί μονίμου βάσεως για όλες τις υπερχρεωμένες χώρες, αυτό θα πρέπει να το αποφασίσουν οι πολίτες με δημοψήφισμα», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας τόνισε πως «οι κίνδυνοι από μια ελεγχόμενη έξοδο είναι σαφώς μικρότεροι από αυτό που πολλοί φοβούνται», καθώς, όπως εξηγεί, οι μεγάλες τράπεζες δεν έχουν πλέον σχεδόν καθόλου ελληνικά κρατικά ομόλογα, πραγματοποιήθηκε ένα συνολικό κούρεμα χρέους και η Ελλάδα παραμένει η τρίτη κατά σειρά χώρα στην είσπραξη κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ θα εξακολουθήσει να λαμβάνει και κοινοτική διαρθρωτική βοήθεια».