Να τιμήσουν την συμφωνία του Ιουνίου για την σύσταση ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης με ενιαία εποπτική Αρχή, σύμφωνα με την οποία ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα ανακεφαλαιοποιεί άμεσα τις τράπεζες, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, Έντα Κένι, ο κ. Μπαρόζο τόνισε να ανακεφαλαιώνονται οι τράπεζες απευθείας από τον ESM, μόνον εφόσον η τραπεζική εποπτεία τεθεί σε εφαρμογή.

«Όπως συμφωνήθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής της 29ης Ιουνίου ο ESM θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαρόζο.

Υπενθυμίζεται, ότι η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία είχαν εκφράσει τις επιφυλάξεις, με τους υπουργούς Οικονομικών να αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση πως ο ESM μπορεί να αναλάβει ευθύνη μόνο για προβλήματα που έχουν προκύψει αφού έχει προχωρήσει η κοινή τραπεζική εποπτεία και όχι προηγουμένως.

Στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου συμφωνήθηκε η σύσταση ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης με ενιαία εποπτική Αρχή από το τέλος του έτους, η οποία με τη σειρά της θα επιτρέψει στο νέο ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που το έχουν ανάγκη. Η θέση αυτή είχε επιβληθεί μετά την πίεση της Ισπανίας και της Ιταλίας.