Θα είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη της χρονιάς ανάμεσα στους «27» και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις πολυετείς δημοσιονομικές προοπτικές (2014- 2020), σχολιάζει το δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Europolitique, επισημαίνοντας ότι «τα σχέδια διάσωσης έχουν αντίκτυπο στον κοινοτικό προϋπολογισμό, υποστηρίζει ο Επίτροπος Λεβαντόφσκι».

Σύμφωνα με το Europolitique, τα χρήματα που έχουν καταβληθεί για τα πακέτα διάσωσης των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες έχουν καταστήσει τις δαπάνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο πολύ λιγότερο δημοφιλείς.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού Λεβαντόφσκι, εξήγησε χθες ότι οι διαφορές που υφίστανται ανάμεσα στις απόψεις των μερών δεν είναι «τόσο μεγάλες όσο περιγράφονται» και ότι «θα ήταν ανεξήγητο εάν τελικά δεν βρεθεί πεδίο συνεννόησης.

Η σκιά της κρίσης στην ευρωζώνη, που απειλεί πάντα την Ελλάδα και την Ισπανία, βαραίνει πάνω στη διαπραγμάτευση του νέου προϋπολογισμού της Ε.Ε. «Από πλευράς του φορολογουμένου, ο ΕΣΜ αποτελεί επίσης ένα είδος επιβάρυνσης. Αυτό είναι το πρόβλημα», σημείωσε ο Επίτροπος επισημαίνοντας πως «αυτό καθιστά πιο δύσκολη την έγκριση των δαπανών της Ε.Ε. παρά το γεγονός ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός είναι πολύ μετριοπαθής σε μέγεθος».

Ο Επίτροπος αναγνωρίζει, παράλληλα, ότι οι τέσσερις εβδομάδες που θα μεσολαβήσουν έως τη Σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου δεν αποτελούν αρκετό χρόνο, αλλά παρόλα αυτά σημειώνει ότι οι εθνικές θέσεις είναι ήδη γνωστές και τα κράτη-μέλη έτοιμα.