Σχεδόν βέβαιη χαρακτηρίζει τη διετή παράταση του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας η Deutsche Bank, προειδοποιώντας ωστόσο για τις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη τόσο η ελληνική, όσο και η ευρωπαϊκή οικονομία.

Όπως αναφέρει ο οίκος στην τελευταία έκθεσή του, το πιο πιθανό σενάριο για την Ελλάδα είναι το εξής. Η ελληνική κυβέρνηση θα κερδίσει παράταση του μνημονίου, μέσω μιας σιωπηρής συμφωνίας με τους πιστωτές της, η οποία θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

Ωστόσο, τυχόν κενά που θα προκύψουν σε μεταγενέστερο στάδιο στη χρηματοδότηση της χώρας θα συζητηθούν εν ευθέτω χρόνω…

Η Deutsche Bank προειδοποιεί πως το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ όπως σημειώνει, λόγω της καθυστέρησης της δημοσιοποίησης της έκθεσης της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, οριστικές αποφάσεις για το μέλλον της βοήθειας της Ελλάδας, δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν τα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου.

«Η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Η γενική αίσθηση είναι πως η Αθήνα μπορεί να κερδίσει διετή παράταση του οικονομικού προγράμματος που εφαρμόζει», σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του οίκου.

Σύμφωνα με τον οίκο, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός πως η ευρωπαϊκή περιφέρεια δεν είναι σε θέση να απορροφήσει – σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα – τυχόν ριζοσπαστικές λύσεις για την ελληνική περίπτωση.