Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε τη συνθήκη με την οποία δημιουργήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία το ταχύτερο δυνατόν, πιθανώς τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Η απόφαση, η οποία τιτλοφορήθηκε ως «ερμηνευτική διακήρυξη», ενσωματώνει όσα προβλέπονταν στην απόφαση του ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, δηλαδή να καθοριστεί το μέγεθος της συνεισφοράς της Γερμανίας, αλλά και να υπάρξουν εγγυήσεις πως το κοινοβούλιο θα ενημερώνεται συνεχώς.

Η διακήρυξη αυτή αναφέρει ότι «ουδεμία διάταξη της συνθήκης μπορεί να ερμηνευτεί ότι οδηγεί σε υποχρέωση καταβολής ποσών υψηλότερων από το ποσοστό του εγκεκριμένου κεφαλαίου που αντιστοιχεί σε κάθε κράτος-μέλος του ΕΜΣ».

Μετά τη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναμενόταν να συναντηθεί με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, ωστόσο δεν είναι προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.