«Η Ισπανία δεν έχει ανάγκη διάσωσης από τους εταίρους της, ούτε από ένα πρόγραμμα δανεισμού, αλλά εκείνο που της χρειάζεται είναι να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και εκτίμησε πως η ισπανική κυβέρνηση επιτελεί τα δέοντα με επιτυχία.

«Είμαι της γνώμης πως η Ισπανία βρίσκεται ήδη στον ορθό δρόμο και δεν έχει ανάγκη από ένα επιπλέον πρόγραμμα», τόνισε ο Σόιμπλε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.

«Εκείνο που χρειάζεται η Ισπανία είναι η εμπιστοσύνη των αγορών. Είναι λόγω αυτού που η Ισπανία έχει πραγματικά προβλήματα και είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσει κανείς», πρόσθεσε ο ίδιος, εκτιμώντας πως η ανάλυση για την κατάσταση στην Ισπανία «δεν λαμβάνει επαρκώς υπ’ όψη τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα».

«Το μόνο που έχει ανάγκη η Ισπανία είναι να τη συνοδεύσουμε θετικά σε ό,τι έχει ξεκινήσει, για τα υπόλοιπα μπορεί να κάνει τη δουλειά μόνη της», τόνισε ο γερμανός υπουργός.

Ερωτηθείς εάν αληθεύει, όπως του καταμαρτυρούν ορισμένοι κύκλοι από τις Βρυξέλλες, ότι η αντίθεσή του σε ένα σχέδιο δανεισμού προς την Ισπανία οφείλεται στους φόβους του για αντιδράσεις μέσα στη γερμανική Μπούντεσταγκ (Κοινοβούλιο), ο Σόιμπλε τόνισε πως είναι «ο πλέον παλαίμαχος κοινοβουλευτικός της Γερμανίας και θα ήταν παράλογο να φοβόμουν τον ίδιο μου τον εαυτό. Ορισμένοι στις Βρυξέλλες καλά θα έκαναν να εργάζονται περισσότερο και να ομιλούν λιγότερο. Θα έπρεπε να φοβούνται επίσης μήπως μάθω ποιος το είπε αυτό, διότι η αντίδρασή μου μπορεί να είναι δυσάρεστη», τόνισε.

Όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, που εξαρτάται από ευρωπαϊκά κεφάλαια, ο Σόιμπλε δήλωσε πως ο ισπανός ομόλογός του Λουΐς ντε Γκίνδος τον διαβεβαίωσε σε πρόσφατη ανεπίσημη συνάντησή τους πως θα απαιτήσει λιγότερα από τα 100 δισεκ. ευρώ, που είχε προϋπολογισθεί.

Ωστόσο ο Σόιμπλε ήταν κάθετα αντίθετος στην ιδέα να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια που θα απομείνουν από την ανακεφαλαιοποίηση για την εξαγορά ισπανικών τίτλων χρέους.

Με την ευκαιρία ο Σόιμπλε δεν παρέλειψε να εγκωμιάσει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ιταλία, επίσης στόχος των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών, ενθαρρύνοντας την κυβέρνησή της να συνεχίσει τις δρομολογημένες μεταρρυθμίσεις.

«Είμαι ακράδαντα πεπεισμένος πως η Ιταλία θα εξακολουθήσει στην ευοίωνη για την τελική επιτυχία οδό που έχει λάβει από τα τέλη του περασμένου έτους υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι και θα κάνει το ίδιο, ακόμη και μετά τις προσεχείς εκλογές στην Ιταλία», δήλωσε ο Σόιμπλε.