Την πεποίθηση ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα για το πακέτο των 11,5 δισ. μπορεί να κλείσει ακόμη και σήμερα Παρασκευή εξέφρασε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο συμμετείχε στην πολύωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε εχθές στο υπουργείο για την οριστικοποίηση των μέτρων.

«Μπορεί να υπάρξει συμφωνία υπό την αίρεση εγκρίσεων. Υπάρχουν πρωτότυπες ιδέες για το πως θα καλυφθεί η απόσταση που μας χωρίζει. Αναμένουμε να λάβουνε εγκρίσεις από τις εποπτεύουσες αρχές τους», τόνισε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι η τελική έγκριση των μέτρων θα γίνει στο eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τρόικα και κυβέρνηση έχουν καταλήξει στις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και το τελικό ύψος των παρεμβάσεων έχει κλειδώσει στα 7,5 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται και η εξοικονόμηση από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.

Στη χθεσινή συνάντηση εξετάστηκε και κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους 2 δισ. ευρώ της περιόδου 2013-2014, το οποίο θα καλυφθεί με φορολογικά μέτρα. Όπως είπε το αρμόδιο στέλεχος, η τρόικα ενημερώθηκε σε βάθος για τις αλλαγές στη φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και την καθολική υποχρέωση όλων να τηρούν βιβλία και στοιχεία.

Τέλος, επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει παρουσιάσει στην τρόικα το μακροοικονομικό σενάριο για την περίοδο 2013-2014, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αναμένει τις εκτιμήσεις της.

Στη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, συζητήθηκαν, σύμφωνα με άλλο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και ιδέες για την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Σημειώνεται ότι μεταξύ των προτάσεων αυτών, είναι η επιβολή κεφαλικού φόρου- ο οποίος θα αρχίζει από τα 150 ευρώ και θα κλιμακώνεται-, και θα επιβάλλεται σε ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις, εισοδήματα από ακίνητα, καθώς και σε γεωργικά εισοδήματα από τους όχι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Ενώ, βασική αρχή του νέου φορολογικού πλαισίου, το οποίο θα εφαρμοσθεί από τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013, θα είναι ότι κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογείται με βάση βιβλία και στοιχεία.

Η νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα έχει προγραμματισθεί για σήμερα στις 4 το απόγευμα. Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα και να επιστρέψουν εκ νέου πριν από το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου για τη σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Ενώ, στις αρχές του Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή και το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2013, στο οποίο θα «ενσωματωθούν», εκ των πραγμάτων, και τα νέα μέτρα.