«Δε συζητάμε με άλλη τράπεζα», ανακοίνωσε η διοίκηση της Εθνικής κατά τη διάρκεια conference call που ακολούθησε την ανακοίνωση για ένεση κεφαλαίου 2,8 δισ. ευρώ, διευκρινίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι στα άμεσα σχέδιά της δεν βρίσκεται κάποια εγχώρια εξαγορά.

Αντίθετα, η διοίκηση της Εθνικής τόνισε ότι τα κίνητρα πίσω από την κίνηση είναι πρωταρχικώς αμυντικά και έχουν να κάνουν με την ενδυνάμωση των κεφαλαίων της τράπεζας.

Αναλυτικότερα, εξήγησε ότι η αύξηση του κεφαλαίου γίνεται για τη θωράκιση της κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά και για τη δημιουργία ενός «φίλτρου προστασίας» έναντι των δυσχερειών που προκαλεί η κρίση.

Ακόμη, η διοίκηση προανήγγειλε ότι μέρος των κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών που κατέχει η ελληνική κυβέρνηση ως μέρος του προγράμματος στήριξης των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Οι κύριοι Ταμβακάκης και Θωμόπουλος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η κίνηση υπαγορεύεται από ανησυχία για αναδιάρθρωση χρέους εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, όπως και την εκτίμηση ότι το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας θα αντεπεξέλθει στους δημοσιονομικούς στόχους.

Σχολιάζοντας την απόφαση να πωληθεί το 20% της Finansbank, η διοίκηση ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να πουλήσει την τουρκική τράπεζα, ότι δεν επιθυμεί την παρουσία βασικού μετόχου σε αυτήν και ότι η συμμετοχή της Εθνικής στη συγκεκριμένη επένδυση στη γείτονα χώρα αποτελεί «στρατηγική επιλογή». Όπως ειπώθηκε, η εξέλιξη θα βοηθήσει την τουρκική τράπεζα να απευθυνθεί αυτόνομα στις αγορές, ενώ οι όροι για τη διάθεση του ποσοστού δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.