Το πράσινο φως στη σχεδιαζόμενη ΑΜΚ, το μετατρέψιμο ομολογιακό και τη δημόσια προσφορά μειοψηφικού ποσοστού της Finansbank ενέκρινε στη σημερινή του συνεδρίαση το ΔΣ της Εθνικής.

Αναλυτικότερα, σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Εθνικής Τράπεζας της 7ης Σεπτεμβρίου 2010 γνωστοποιείται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας συνεδρίασε σήμερα και αποφάσισε τα ακόλουθα:

– την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας κατά €607.041.575 με καταβολή μετρητών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, και έκδοση 121.408.315 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας € 5 ανά μετοχή, σε αναλογία μία (1) νέα μετοχή για κάθε πέντε (5) παλαιές και τιμή διάθεσης € 5,20 ανά μετοχή.

Tα κεφάλαια που αναμένεται να αντληθούν προ των εξόδων έκδοσης ανέρχονται σε € 631.323.238. Αναλυτικά στοιχεία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου περιέχονται στη σχετική Έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Τράπεζας. Το λεπτομερές χρονοδιάγραμμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα δημοσιευθεί μετά την έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου της Τράπεζας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

– την έκδοση άτοκου μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου βραχυπρόθεσμης διάρκειας συνολικής ονομαστικής αξίας €1.183.731.068.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η έκδοση 227.640.590 ονομαστικών μετατρέψιμων ομολογιών ονομαστικής αξίας, τιμής διάθεσης και τιμής μετατροπής € 5,20 ανά μετατρέψιμη ομολογία, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων σε αναλογία 3 μετατρέψιμων ομολογιών για κάθε 8 υφιστάμενες κοινές μετοχές της Τράπεζας και λήξη την έβδομη ημέρα μετά την ημερομηνία έκδοσής τους, η οποία υπολογίζεται στο 2ο 15θήμερο του Οκτωβρίου.

Κάθε μετατρέψιμη ομολογία θα δύναται να μετατραπεί σε μία νέα κοινή ονομαστική μετοχή της Τράπεζας, ονομαστικής αξίας € 5. Οι ομολογίες δεν θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση σε οιαδήποτε αγορά. Το λεπτομερές χρονοδιάγραμμα της έκδοσης του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου θα δημοσιευθεί μετά την έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου της Τράπεζας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο ενημερώθηκε και ενέκρινε τη σχεδιαζόμενη δημόσια προσφορά μειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της τουρκικής θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας Finansbank, η οποία μπορεί να λάβει χώρα είτε με την έκδοση νέων μετοχών και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank, είτε με τη διάθεση υφιστάμενων μετοχών της.

Η Εθνική Τράπεζα σε κάθε περίπτωση θα διατηρήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Finansbank το οποίο δεν θα είναι μικρότερο από το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της. Η διάθεση μετοχών της Finansbank θα γίνει το συντομότερο δυνατόν λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών στις αγορές κεφαλαίου και αφού ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές.