Στον απόηχο της ανακοίνωσης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξης των 2,8 δισ. ευρώ κινείται το χρηματιστήριο σήμερα, κατακρυμνιζόμενο όπως ήταν αναμενόμενο από μια τέτοια εξέλιξη αρχικά κατά -3,5%, στην πορεία κατά -2,5% και τώρα κατά -1,6%.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις διαβεβαιώσεις της Εθνικής περί μη διάθεσης αυτών των χρημάτων σε εξαγορά τράπεζας, οι πληροφορίες όλες συντείνουν στο γεγονός πως οι εξελίξεις επίκεινται.

Ένα πρώτο σενάριο μιλά για προσεχείς επαφές με εκπροσώπους της τράπεζας Πειραιώς, της οποίας η κεφαλαιοποίηση φθάνει στο 1,2 δισ. ευρώ.

Άρα η Εθνική μπορεί να πετύχει μιας πρώτης τάξης συγχώνευση και να έχει κι άλλο 1,5 δισ. ευρώ ως «κάβα» για τις δύσκολες εποχές που έρχονται.

Μια δεύτερη θεωρία …συνωμοσίας θέλει το πολυσυζητημένο deal Alpha Bank – Eurobank να έχει και τρίτο εταίρο. Την Εθνική η οποία θα έλθει να βγάλει από τη δύσκολη θέση τις δύο προαναφερόμενες τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση πάντως η συνθήκη της Βασιλείας, η οποία ορίζει συγκεκριμένα επίπεδα ρευστότητας οδήγησε σε πρώτη ανάγνωση την Εθνική στην εν λόγω αύξηση. Μένει να δούμε εάν η συνέχεια θα έχει πιο επιθετικό χαρακτήρα.