Όταν οι αμερικανικές τράπεζες άρχισαν να αντλούν ιδιωτικά κεφάλαια στις αρχές του 2009, σηματοδότησαν την αρχή της ιλιγγιώδους ανάκαμψης των χρηματοπιστωτικών μετοχών.

Οι ευρωπαϊκοί οίκοι ελπίζουν ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας με την κεφαλαιακή ενίσχυση 1,8 δισ. ευρώ που ζητεί, θα αποτελέσει ένα ανάλογο ορόσημο, σημειώνει σχολιαστής του πρακτορείου Reuters.

«Η Εθνική είναι ένα εύλογο σημείο έναρξης των επανακεφαλαιοποιήσεων. Κατέχει σχεδόν το ένα τρίτο της εγχώριας αγοράς και συντελεστή δανείων προς καταθέσεις περίπου 100%, που σημαίνει την λιγότερη μόχλευση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Το δε μεγαλύτερο πλεονέκτημά της είναι το άνοιγμα στην πιο ανθηρή τουρκική οικονομία, μέσω της Finansbank», τονίζει.

Είναι βέβαια γεγονός ότι η ΕΤΕ παραμένει μια μετοχή για γενναίους επενδυτές. Εάν η κυβέρνηση τελικά προχωρήσει σε αναδιοργάνωση χρέους, η τράπεζα θα υποστεί μεγάλο πλήγμα στο χαρτοφυλάκιο 20 δισ. ευρώ με τα κρατικά ομόλογα.

Εάν πάντως, καταλήγει ο αναλυτής, η ΕΤΕ επιτύχει (και με την στήριξη τεσσάρων μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, είναι πολλές οι πιθανότητες να το καταφέρει), οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί οίκοι που διψούν για κεφάλαια, ίσως ενθαρρυνθούν να ακολουθήσουν.

Και αυτό, επιτέλους, θα λήξει τους φόβους ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος είναι στα πρόθυρα μιας ακόμη κρίσης.