Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην εποπτεία όλων των τραπεζών στην ευρωζώνη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε ομιλία που έκανε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, περιγράφοντας σχετική πρόταση της Επιτροπής, την οποία χαρακτήρισε «μεγάλο άλμα» στην κατεύθυνση της τραπεζικής ένωσης.

«Η Επιτροπή κάνει νομοθετικές προτάσεις για έναν κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό εποπτείας (των τραπεζών)», δήλωσε ο Μπαρόζο, προσθέτοντας: «Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο άλμα – το θεμέλιο λίθο για μία τραπεζική ένωση».

Ο Μπαρόζο δήλωσε ότι «ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας που προτείνουμε σήμερα θα δημιουργήσει μία ενισχυμένη αρχιτεκτονική, με έναν κεντρικό ρόλο για την ΕΚΤ» και ότι «η εποπτεία πρέπει να μπορεί να ελέγχει παντού, επειδή οι συστημικοί κίνδυνοι μπορούν να είναι παντού και όχι μόνο στις αποκαλούμενες συστημικές τράπεζες».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η πρόταση για την τραπεζική ένωση προβλέπει τρία βήματα: Πρώτον, την απόκτηση από την ΕΚΤ της αρμοδιότητας να ελέγχει όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης και άλλων χωρών της ΕΕ που συμφωνούν με την εποπτεία. Δεύτερον, την ίδρυση ενός ταμείου για την εκκαθάριση τραπεζών και, τρίτον, ένα πλήρες πλαίσιο για την προστασία των καταθέσεων των πολιτών σε όλη την Ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή, το πακέτο των προτάσεων περιλαμβάνει: Πρώτον, ρύθμιση για τη μεταβίβαση ισχυρών εποπτικών αρμοδιοτήτων στην ΕΚΤ για τον έλεγχο όλων των τραπεζών της ευρωζώνης, παράλληλα με έναν μηχανισμό για την ένταξη σε αυτή σε εθελοντική βάση χωρών εκτός της Ευρωζώνης.

Δεύτερον, ρύθμιση που ευθυγραμμίζει την υφιστάμενη ρύθμιση για την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) με το νέο πλαίσιο τραπεζικής εποπτείας, ώστε να διασφαλισθεί ότι η λήψη αποφάσεων από την EBA (σ.σ.: που έχει αρμοδιότητα για το σύνολο της ΕΕ) θα παραμείνει ισορροπημένη και ότι αυτή θα συνεχίζει να διατηρεί την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς.

Τρίτον, μία έκθεση που περιγράφει το συνολικό όραμα της Επιτροπής για την τραπεζική ένωση, καλύπτει το ενιαίο σύνολο κανόνων και του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού, καθώς και τα βήματα που είναι αναγκαία για έναν ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η ΕΚΤ θα είναι υπεύθυνη για καθήκοντα, όπως της εξουσιοδότησης πιστωτικών ιδρυμάτων, της συμμόρφωσης των τραπεζών όσον αφορά τις απαιτήσεις για το υποχρεωτικό ύψος του κεφαλαίου τους, της μόχλευσης και της ρευστότητας, ενώ θα είναι υπεύθυνη και για την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ομίλων.

Η ΕΚΤ θα μπορεί να προχωρεί έγκαιρα σε παρεμβάσεις, όταν μία τράπεζα παραβιάζει ή υπάρχει κίνδυνος να παραβιάσει τις απαιτήσεις για το υποχρεωτικό ύψος του κεφαλαίου της, απαιτώντας από την τράπεζα να αναλάβει διορθωτική δράση. Η ΕΚΤ θα συνεργάζεται με την EBA στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας.

Η Επιτροπή προτείνει τη λειτουργία του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας των Τραπεζών από την 1η Ιανουαρίου 2013. Ως πρώτο βήμα, η ΕΚΤ θα μπορεί από την ημερομηνία αυτή να αποφασίσει να έχει πλήρη αρμοδιότητα για κάθε πιστωτικό ίδρυμα, ιδιαίτερα για αυτά που έχουν λάβει ή έχουν ζητήσει κρατική βοήθεια. Από την 1η Ιουλίου 2013, όλες οι μεγάλες τράπεζες συστημικής σημασίας θα τεθούν υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2014 ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας θα καλύπτει όλες τις τράπεζες.