Εξαιρετικά αρνητικά και δυσσοίωνα είναι τα σημάδια που εκπέμπονται από την Ισπανία, καθώς η κατάσταση τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στον τραπεζικό κλάδο δείχνουν ότι η χώρα είναι πολύ κοντά στο να οδηγηθεί στη χρεοκοπία.

Σύμφωνα με τη UBS, πλέον η Μαδρίτη εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις εγχώριες τράπεζες για να αγοράσουν το χρέος της μετά την φυγή των ξένων επενδυτών.

Αλλά αυτή η υποστήριξη έχει αρχίσει να αναδιπλώνεται, καθώς τα επίπεδα ρευστότητας μετά τις συνεχείς εκροές καταθέσεων και κεφαλαίων και την απουσία νέου γύρου φθηνών τριετών δανείων από την ΕΚΤ, έχει φέρει τις ισπανικές τράπεζες σε πολύ δύσκολη θέση.

Οι ισπανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι οι καταθέτες απέσυραν 74 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, ποσό που ισοδυναμεί με το 4,7% του συνόλου των καταθέσεων, κάθως υπήρξε η μεγαλύτερη ιστορικά μηνιαία. Από τον Ιούνιο του περασμένου έτους, οι καταθέτες έχουν αποσύρει 233 δισ. ευρώ, ή το 13% του συνόλου των καταθέσεων.