«Εγκλωβισμένο» σε καθοδική πορεία βρίσκεται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να «αγνοούν» τόσο την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Fitch, όσο και την αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την πορεία της εγχώριας οικονομίας.

O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 13:45, διαμορφώνεται στις 632 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,4%.

«Η πορεία του Χρηματιστηρίου των τελευταίων ημερών δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στα θεμελιώδη μεγέθη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, είναι μια υπερβολική αντίδραση που συνδέεται και με εξωγενείς παράγοντες όπως το ιταλικό ζήτημα», αναφέρει επιτελικό τραπεζικό στέλεχος, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ σχετικά με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Ερωτηθείς για ένα από τα μεγάλα ζητήματα που προκαλεί προβληματισμό και ανησυχίες, δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το επιτελικό στέλεχος επαναλαμβάνει όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και από άλλα τραπεζικά στελέχη τις τελευταίες ημέρες: «Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) υποχωρούν σύμφωνα ακριβώς με τα όσα έχουν δεσμευτεί στις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, από 110 δις το 2015, έχουν μειωθεί κάτω από 88 δισ. ευρώ, και η μείωση συνεχίζεται με μεγαλύτερους ρυθμούς. Στόχος μας το 2021 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να υποχωρήσουν στο 20% των συνολικών δανείων, ποσοστό που είναι βέβαια σημαντικά υψηλότερο από το μέσο όρο τού 5% στην Ευρώπη, γεγονός που δείχνει ότι ο αγώνας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση».

«Χρειάζεται ψυχραιμία, απόλυτη προσήλωση στους στόχους, όχι κραυγές και φυσικά είναι απαραίτητο η πορεία της οικονομίας και οι ρυθμοί ανάπτυξης να επιταχυνθούν ακόμη περισσότερο. Η πορεία του τραπεζικού συστήματος συνδέεται απόλυτα με την πορεία της οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε αυτή από τις αγορές. Οσο μεγαλύτεροι είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης τόσο γρηγορότερα θα υποχωρούν και τα κόκκινα δάνεια και οι τράπεζες θα επανέρχονται στην κανονικότητα», επισημαίνει.