Η Πορτογαλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σημαντική πτώση των εσόδων από τη φορολογία, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει την κυβέρνηση είτε στη λήψη νέων μέτρων λιτότητας, είτε στην αναθεώρηση του στόχου για μείωση του ελλείμματος στο 4,5% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, τόνισε σήμερα πηγή του υπουργείου Οικονομικών στο πρακτορείο LUSA.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από τη γενική διεύθυνση προϋπολογισμού, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο τα φορολογικά έσοδα υποχώρησαν κατά 3,5% σε ετήσια βάση, την ώρα που η κυβέρνηση προέβλεπε μία ετήσια αύξηση κατά 2,6%.

Σύμφωνα με «επίσημη πηγή του υπουργείου Οικονομικών», που μίλησε στο πρακτορείο, η διαφορά τούτη δεν είναι δυνατόν να διορθωθεί πλήρως έως τα τέλη του έτους και η κυβέρνηση θα χρειασθεί να εφαρμόσει συμπληρωματικά μέτρα λιτότητας, ή να εξασφαλίσει από τους διεθνείς δανειστές της μία χαλάρωση των φετινών της στόχων για τον προϋπολογισμό.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του πορτογαλικού υπουργείου Οικονομικών δεν θέλησε να σχολιάσει τη είδηση, μολονότι επιβεβαίωσε το περιεχόμενό της.

Σε αντάλλαγμα για την χορήγηση δανείου 78 δισ.ευρώ, που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2011 με την ΕΕ και το ΔΝΤ, η Πορτογαλία έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει ένα σκληρότατο πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και να αναθερμάνει την οικονομία της.

Την επόμενη Τρίτη η τρόικα των δανειστών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) ξεκινά τη νέα τρίμηνη αξιολόγηση για την εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης, που εκτιμάται ότι φέτος θα προκαλέσει στη χώρα μία οικονομική ύφεση που θα φθάσει το 3%, ενώ η ανεργία για το δεύτερο τρίμηνο έχει φθάσει στο ιστορικά υψηλότερο ποσοστό του 15%.