Ραντεβού το Δεκέμβριο, στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup για φέτος, δίνουν στην κυβέρνηση οι δανειστές, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το μέλλον των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα συνεχίζει τις συζητήσεις με τους θεσμούς. Στη γραμμή αυτή άλλωστε θα κινηθεί και την Πέμπτη ο Γιώργος Χουλιαράκης στο περιθώριο της συνεδρίασης του EuroWorking Group. To θέμα των συντάξεων δεν είναι στην ατζέντα αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν συνομιλίες γύρω από αυτό το ζήτημα.

«Αν υπάρχει μία περίπτωση το θέμα των συντάξεων να συζητηθεί στο EWG, θα είναι από… σπόντα, στην ενημέρωση που θα κάνει η ελληνική πλευρά αναφορικά με τους στόχους και τις δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2019» σημειώνει αρμόδιος παράγοντας. Στη συνεδρίαση του EWG θα εξεταστούν τα στοιχεία που παρέδωσε η ελληνική κυβέρνηση στο κουαρτέτο των δανειστών το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο της πρώτης αποστολής του ελέγχου της ενισχυμένης εποπτείας στην Ελλάδα.

Σε αυτή τη βάση το EWG θα προχωρήσει σε έναν πρώτο απολογισμό των διαβουλεύσεων της προηγούμενης εβδομάδας, μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει η Αθήνα. Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν σχετικά από την ελληνική πλευρά και τους θεσμούς. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των συζητήσεων με τους πιστωτές, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο επικεντρώνεται τώρα στην κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού- το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου. Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα αφορά στο θέμα των συντάξεων και τον δημοσιονομικό αντίκτυπο που θα έχει στον προϋπολογισμό.

Επισήμως, η λήψη των τελικών αποφάσεων για τις συντάξεις συνδέεται με το χρονοδιάγραμμα έγκρισης του ελληνικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν και την εκπόνηση της πρώτης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Στη βάση αυτής της έκθεσης το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου θα κληθεί να γνωμοδοτήσει εάν υπάρχει περιθώριο να ακυρωθεί το μέτρο.

Πάντως η κυβέρνηση μπορεί να έθεσε το θέμα της ακύρωσης του μέτρου στο τραπέζι των συζητήσεων, ωστόσο οι επικεφαλής των θεσμών δεν έκαναν καμιά αναφορά στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν λίγο πριν αναχωρήσουν από τη χώρα μας. Η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να ξεκαθαρίσει το τοπίο μέχρι την κατάθεση του προσχεδίου στη Βουλή, ωστόσο αυτό είναι πολύ δύσκολο όχι μόνο για τεχνικούς αλλά και πολιτικούς λόγους.

Πάντως το πιθανότερο είναι οι αποφάσεις των πιστωτών να ληφθούν στις αρχές Δεκεμβρίου στη σύνοδο του Eurogroup, οπότε και η ελληνική πλευρά σκοπεύει να θέσει το θέμα και επισήμως στο συμβούλιο, με το επιχείρημα ότι το μέτρο δεν είναι αναγκαίο για την επίτευξη 3,5% το 2019.

Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ έχει μείνει μόνο του να υποστηρίζει την αναγκαιότητα μείωσης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις μολονότι πρόκειται για ένα έντονο υφεσιακό μέτρο που αν εφαρμοστεί θα ψαλιδίσει το ΑΕΠ κατά 1%. Το ΔΝΤ δεν αποκλείεται να ανοίξει τα χαρτιά του την Πέμπτη στο πλαίσιο της ενημέρωσης που θα γίνει στην Ουάσιγκτον από τον εκπρόσωπο του Ταμείου Gerry Rice.