Αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά συνεχίζεται, έναν σχεδόν χρόνο μετά την πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η προσπάθεια εκκαθάρισης της εταιρίας, που εστιάζει στην πώληση των αεροσκαφών της πρώην κρατικής Ολυμπιακής.

Η διαδικασία εκκαθάρισης, η οποία είναι πολύ περίπλοκη, έχει αποτέλεσμα αφού έναν χρόνο μετά την πώλησή της στον όμιλο της MIG η Ολυμπιακή αποδίδει έσοδα στο Δημόσιο από την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της.

Η πρότερη κακή διαχείριση του αερομεταφορέα δεν φαίνεται ότι συνεχίστηκε στη διαδικασία της εκκαθάρισης, αντίθετα μάλιστα εκτιμάται ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που είχαν απομείνει στο Δημόσιο προσεγγίζει τον φιλόδοξο στόχο να εξοικονομηθούν περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των πιστωτών της Ο.Α., που σε μεγάλο βαθμό αφορούν σε νομικά πρόσωπα του Δημοσίου.

Μετά και την απομάκρυνση των περίπου 1.500 εργαζομένων στις Ολυμπιακές Αερογραμμές, πριν από εννέα μήνες, το έργο των εκκαθαριστών επικεντρώθηκε στο πιο κρίσιμο κομμάτι της διαδικασίας, στην πώληση σε ικανοποιητικό αντίτιμο των αεροσκαφών αλλά και στη διακοπή της οικονομικής αιμορραγίας που προκαλούσε στο Δημόσιο η λειτουργία των 30 σταθμών του εξωτερικού και είχε υψηλό δείκτη δυσκολίας.

Αεροσκάφη

Σε ό,τι αφορά τα αεροσκάφη, τα 7 Boeing 737- 400 πωλήθηκαν σε αμερικανική εταιρία μίσθωσης αεροσκαφών έναντι 14 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο πρώτος διαγωνισμός είχε κηρυχθεί άγονος καθώς οι προσφορές δεν ξεπερνούσαν τα 10 εκατ. ευρώ. Η σχετική σύμβαση υπογράφεται στις 15 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση των 11 ελικοφόρων αεροσκαφών, που προσδοκάται ότι θα αποφέρει στο Δημόσιο έσοδα της τάξης των 20 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, για την αγορά των αεροσκαφών αυτών φέρεται να εκδηλώνει ενδιαφέρον το υπουργείου Άμυνας για τη χρησιμοποίησή τους σε επιχειρήσεις αεροδιακομιδής.

Πωλητήριο έχει μπει και στα 4 αεροσκάφη τύπου Airbus 300-400, ενώ τον διαγωνισμό διενεργεί η εταιρία Lazzard. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, ωστόσο τη συντήρησή τους ανέλαβαν οι Ο.Α. προκειμένου να παραμείνουν αξιόπλοα έως την πώληση και παράδοσή τους. Το ποσό που αναμένεται να πάρει το κράτος από την πώληση αυτή ανέρχεται σε 90 εκατ. δολάρια.

Στο μεταξύ, πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του βρίσκεται το πιο επίπονο σκέλος στο έργο των εκκαθαριστών που αφορά στη διαχείριση απολύσεων και εκποιήσεων περιουσιακών στοιχείων υπό διαφορετικό νομικό καθεστώς για κάθε περίπτωση (30 διαφορετικά εργατικά δίκαια κοκ).

Μοναδική εκκρεμότητα είναι το κλείσιμο των σταθμών της πρώην Ολυμπιακής στη Γαλλία και στην Ισπανία, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς ημέρες.

Πηγή: euro2day.gr