Παράταση λίγων μηνών για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, θα μπορούσε να συζητηθεί για την Ελλάδα, «εάν η Αθήνα καταστήσει πιο ευέλικτη την αγορά εργασίας και αγαθών, εάν δηλαδή προχωρήσει άμεσα και πειστικά στην άρση των εμποδίων που αποτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένα επαγγέλματα και εγκαταστήσει με αξιοπιστία αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα», σημειώνει ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Φραντς. Τονίζει δε πως «είναι άδικο να λέμε ότι οι Έλληνες δεν έχουν κάνει τίποτα» και αναφέρεται στην συρρίκνωση του δομικού ελλείμματος.

Σε συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung, ο κ. Φραντς εκφράζει δυσφορία για τα σενάρια περί επικείμενης ελληνικής χρεοκοπίας και τονίζει ότι δεν επιθυμεί να καλύψει το θερινό κενό ειδησεογραφίας με τέτοιου είδους σεναριολογία. «Πρέπει πρώτα να περιμένουμε τι θα πει η τρόικα και να δούμε τι θα κάνουν οι Έλληνες, οι οποίοι έχουν πλέον μια λειτουργική κυβέρνηση», σημειώνει και κάνει λόγο για υπερβολικές, «αν όχι μη ρεαλιστικά αισιόδοξες» προβλέψεις από το ΔΝΤ για την οικονομική εξέλιξη της Ελλάδας.

Ο επικεφαλής των «σοφών» της γερμανικής οικονομίας θεωρεί διαχειρίσιμη μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, διατυπώνει ωστόσο την ανησυχία του για τον κίνδυνο η υπόθεση εξόδου να καταλήξει να αφορά την Ισπανία και την Ιταλία. «Το αποφασιστικό ρίσκο είναι για μένα ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλα κράτη. Στις αγορές θα αρχίσει, κατά πάσα πιθανότητα, η φημολογία σχετικά με το ποια θα είναι η επόμενη υποψήφια για αποχώρηση χώρα και τότε θα εισέλθουμε σε μια δίνη επικίνδυνη για την Ευρωζώνη», δηλώνει.

Ο κ. Φραντς, επίσης, τάσσεται κατά μιας ενδεχόμενης παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς, όπως λέει, «είναι θανάσιμο αμάρτημα μια κεντρική τράπεζα να χρηματοδοτεί το δημόσιο χρέος». Δεν θεωρεί, όμως, ότι και τα ευρωομόλογα υπόσχονται επιτυχημένη έξοδο από την κρίση, επειδή, όπως εκτιμά, τα προβληματικά κράτη θα χαλάρωναν τις προσπάθειές τους. Επαναφέρει, πάντως, την πρόταση των Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων για δημιουργία Ταμείου Αποπληρωμής Χρέους για την αποκλιμάκωση της κρίσης και σημειώνει ότι δεν συμμερίζεται τους νομικούς ενδοιασμούς της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία δεν πιστεύει στην ανάληψη κοινής ευθύνης για τα χρέη. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται, επισήμανε, να δημοσιοποιηθεί νομική έκθεση, η οποία θα στηρίζει τις θέσεις των «σοφών».