Η πολιτική λιτότητας που έχει υιοθετήσει η Πορτογαλία σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει αρχίσει να αποδίδει, υποστήριξε σήμερα ο ευρωπαίος Επίτροπος Ανταγωνιστικότητας Χοακίν Αλμούνια.

Η Πορτογαλία εφαρμόζει πιστά το πρόγραμμα στο οποίο έχει δεσμευθεί, σημείωσε ο Αλμούνια στη διάρκεια επίσκεψής του στη Λισαβόνα.

Η ΕΕ και το ΔΝΤ έδωσαν στην Πορτογαλία το 2011 ένα δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ με αντάλλαγμα αυστηρά μέτρα λιτότητας και περικοπών των δημόσιων δαπανών. Όμως οι μειώσεις δαπανών στις οποίες προχώρησε η πορτογαλική κυβέρνηση έχουν προκαλέσει αυξημένη φτώχεια, απεργίες και διαδηλώσεις.

Το πρόγραμμα έχει αρχίσει τώρα «να αποφέρει πολύ καλά αποτελέσματα», υπογράμμισε ο Αλμούνια. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ολοένα και πιο ευνοϊκή σχέση μεταξύ των εισαγωγών και των εξαγωγών, που «είναι ένα πρώτο βήμα προς την (οικονομική) ανάκαμψη».

Πάντως η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο έχει παραδεχθεί ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εκπλήρωση του φετινού στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας στο 4,5% του ΑΕΠ.

Εξάλλου, ο Αλμούνια επεσήμανε ότι αναμένει πως η Πορτογαλία θα βγει από την ύφεση το 2013.