«Πραγματικά μετακινήθηκαν οι γραμμές» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό, σημειώνοντας ότι η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης που ολοκληρώθηκε σήμερα τα ξημερώματα πέτυχε τους στόχους της.

«Πραγματικά μετακινήθηκαν οι γραμμές», δήλωσε ο Ερό σε δημοσιογράφους στη Νάντη, στη δυτική Γαλλία, όπου μετέβη για να στηρίξει την εκλογή του διαδόχου του στο δήμο της πόλης.

«Ο στόχος ήταν να καταλήξουμε σε μια διπλή συμφωνία, μία για την ανάπτυξη και μία άλλη για να προφυλάξουμε τα κράτη από την κερδοσκοπία των χρηματαγορών», πρόσθεσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

«Η τραπεζική ένωση προχωράει, οι ρυθμίσεις θα ανακοινωθούν λεπτομερώς, όμως πιστεύω ότι τα πράγματα μετακινήθηκαν σε μεγάλο βαθμό (…) αυτό έγινε επειδή κάτι συνέβη στη Γαλλία και αυτό είναι οι προεδρικές εκλογές», σημείωσε.

Χωρίς την αλλαγή στη Γαλλία, «δεν θα είχαμε ποτέ εξασφαλίσει αυτό το σχέδιο επενδύσεων και τόσες προόδους, τις οποίες επιθυμούν κι άλλες χώρες, στο επίπεδο των οικονομικών μηχανισμών και της τραπεζικής ένωσης», υπογράμμισε.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συνήψαν σήμερα τα ξημερώματα μια συμφωνία που έχει στόχο να βοηθηθούν η Ιταλία και η Ισπανία να καθησυχάσουν τις αγορές, όπως και να διατεθούν 120 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη.

Τα μέτρα αυτά χρηματοπιστωτικής σταθερότητας προσέκρουαν μέχρι σήμερα στην αντίθεση πολλών χωρών, ιδιαίτερα της Γερμανίας.