Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει κάνει πολλά για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και εξαντλεί πλέον τα όρια της νομιμότητας, εκτίμησε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γιενς Βάιντμαν.

Κατηγόρησε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πως η «ανικανότητά τους να αντιμετωπίσουν την κρίση», αυξάνει τις πιέσεις προς την ΕΚΤ να παρέμβει για την επίλυση του προβλήματος. «Βλέπουμε ότι δεν χτυπάμε τη ρίζα του προβλήματος με την αγορά κρατικών ομολόγων» είπε ο Βάιντμαν στη διάρκεια οικονομικού φόρουμ στο Αμβούργο.

«Η χρηματοδότηση» των κρατών από την ΕΚΤ, «είναι απαγορευμένη» είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και υποστήριξε πως «δεν υπάρχει γρήγορη λύση για την κρίση, δεν μπορούμε να έχουμε αυταπάτες ότι θα βγούμε εύκολα από αυτήν».

Απέκλεισε επίσης να έχουν οι μόνιμοι μηχανισμοί διάσωσης της Ευρωζώνης πρόσβαση σε κονδύλια της ΕΚΤ.

Μόλις τρεις μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., όπου αναμένεται να ασκηθεί πίεση στην Άνγκελα Μέρκελ τόσο για την έκδοση ευρωομολόγων όσο και για την τραπεζική ενοποίηση της Ευρωζώνης, ο κ. Βάιντμαν είπε πως μια ενοποίηση του τραπεζικού τομέα μπορεί να γίνει μόνο «στο τέλος και όχι στην αρχή της διαδικασίας και αυτή θα απαιτούσε αλλαγή στις ευρωπαϊκές συνθήκες».