Η έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναδεικνύεται σε έναν από τους κινδύνους για την ανάπτυξη στις χώρες της ευρωζώνης, προειδοποίησε την Πέμπτη η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Κριστίν Λαγκάρντ.

Απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους έπειτα από συνομιλίες που είχε με υπουργούς Οικονομικών κρατών-μελών της οικονομικής και νομισματικής ένωσης στο Λουξεμβούργο, η Λαγκάρντ επισήμανε ότι το ΔΝΤ ετοιμάζεται να αναθεωρήσει ελαφρώς προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη των χωρών της ευρωζώνης εξαιτίας αναδυόμενων κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των καθυστερήσεων στις συνομιλίες για το Brexit.

«Ο κίνδυνος του Brexit ως έχει — νομίζω το έχουμε συζητήσει ήδη αρκετά αυτό», είπε η Λαγκάρντ.

«Είναι μάλλον η παράταση των διαπραγματεύσεων, και οι δυσκολίες ειδικά από πλευράς του Ηνωμένου Βασιλείου να παρουσιάσει μια σαφή θέση, που μοιάζουν να προσθέτουν περισσότερη αβεβαιότητα, κάτι που πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο», συνέχισε η Γενική Διευθύντρια του διεθνούς χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την ίδια, η έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις του Λονδίνου και των Βρυξελλών ενδέχεται «να οδηγήσουν σε ένα σκληρό Brexit».

Η Λαγκάρντ χαρακτήρισε την εντεινόμενη αβεβαιότητα ως προς τις εντάσεις με τις ΗΠΑ για το εμπόριο και τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο χώρες μέλη της ευρωζώνης να ανατρέψουν μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί ως δύο ακόμη κινδύνους για τον ευρωχώρο.