Ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit, ότι το Παρίσι δεν περιμένει να δημιουργηθούν σύντομα τα αποκαλούμενα ευρωομόλογα, όμως θέλει να υπάρξουν άλλες μορφές μοιράσματος του χρέους.

«Μια αμοιβαιοποίηση των χρεών απαιτεί απαραιτήτως ισχυρότερη πολιτική ολοκλήρωση και για να επιτευχθεί αυτό θα χρειαστούν ασφαλώς αρκετά χρόνια», δήλωσε ο Ερό, σύμφωνα με την «Ντι Τσάιτ».

Ο γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε επίσης πως η ιδέα των ευρωομολόγων –που θα εκδίδονται από κοινού από τις 17 χώρες της ευρωζώνης– θα τεθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Η Γερμανία αντιτίθεται στην ιδέα.

Ο Ερό παρουσίασε τη διαπραγματευτική γραμμή της Γαλλίας στη σύνοδο κορυφής.

«Χρειαζόμαστε κοινή επίβλεψη των τραπεζών και, μαζί μ’ αυτό, ένα ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων», δήλωσε. Κυβερνήσεις της ευρωζώνης ζητούν επίσης ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικούς πόρους.

Ο ίδιος είπε πως αυτό θα μπορούσε, για παράδειγμα, να επιτευχθεί με έκδοση ομολόγων βραχείας ωρίμανσης ή ιδρύοντας ένα αμοιβαίο ταμείο για την αποπληρωμή του υπερβολικού χρέους.

Βραχυπρόθεσμα πρέπει να δοθεί ένας ισχυρότερος ρόλος στο νέο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, επιτρέποντάς του να λειτουργεί σαν μια τράπεζα, δήλωσε ο Ερό.