Οι ηγέτες της Ομάδος G20, που συναντήθηκαν σήμερα στο Λος Κάβος του Μεξικού, πρόκειται να αναγνωρίσουν «τις ιδιαίτερα σημαντικές προσπάθειες» που έχουν καταβληθεί από την Ευρώπη για τη ρύθμιση της κρίσης χρέους, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο ίδιος βρίσκει «εξαιρετικά ενδιαφέρον» πως πληθαίνουν απ’ όλον τον κόσμο οι εκκλήσεις που ζητούν από τους Ευρωπαίους, και ιδίως από τη ζώνη του ευρώ, να «ενισχύσουν την ολοκλήρωση, να δημιουργήσουν μία τραπεζική ένωση, μία πραγματική οικονομική και νομισματική ένωση», όπερ σημαίνει να οικοδομήσουν «μία πολιτική ένωση».

Η ανάγκη τούτη, που συμμερίζεται επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλοι όσοι πιστεύουν στο ευρωπαϊκό σχέδιο, έχει καταστεί πλέον «μία παγκόσμια και συστημική ανάγκη», πρόσθεσε ο Μπαρόζο.

«Αυτό είναι ένα από τα σημαντικά μηνύματα σε αυτήν τη G20», τόνισε.

Από την έναρξη της G20, χθες στο Λος Κάβος, οι Ευρωπαίοι δέχονται συνεχείς πιέσεις από τους εταίρους τους, οι οποίοι τους κατηγορούν ότι δεν πράττουν αρκετά ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.