Την άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ουγγαρίας αναμένεται να αποφασίσουν την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους διπλωμάτες, αποκαθιστώντας έτσι την πρόσβαση της Βουδαπέστης σε «παγωμένα» κεφάλαια ύψους σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ευρώ και ανταμείβοντας τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν για τον τρόπο που αντιμετώπισε δημοσιονομικά προβλήματα.

Για να στείλουν στη Βουδαπέστη το μήνυμα πως τα μονίμως υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα είναι απαράδεκτα για την ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών είχαν αποφασίσει το Μάρτιο να «φρενάρουν» κεφάλαια ύψους 495 εκατ. ευρώ που επρόκειτο να διατεθούν από το 2013.

Όμως σε ένδειξη βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των Βρυξελλών και της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Ορμπάν κατά τους τελευταίους μήνες, η Επιτροπή ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ουγγαρία έχει σημειώσει πραγματική πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των ελλειμμάτων.

«Ο αποκλεισμός των κεφαλαίων αυτών θα αρθεί», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. «Είναι εγγυημένο», τόνισε άλλος διπλωμάτης.