Ακόμα και αν η σημερινή εκλογική αναμέτρηση αποφέρει ένα διάλειμμα από το αδιέξοδο, είναι απίθανο να διαγράψει το μεγάλο ερώτημα που πλανάται πάνω από τις αγορές. Θα παραμείνει η χώρα ευρωζώνη; Οι επενδυτές λοιπόν θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μία περίοδο συνεχιζόμενης αβεβαιότητας και μικροπολιτικής.

Αυτό τονίζεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, η οποία λίγες ώρες πριν από το αποτέλεσμα της κάλπης, κάνει αναφορά στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν αμφίρροπη μάχη μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δύο κόμματα που υποστηρίζουν αμφότερα ότι σκοπεύουν να κρατήσουν την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, εκτιμά ότι είναι απίθανο κάποιο από τα δύο κόμματα να εξασφαλίσει μια καθαρή πλειοψηφία.

Η Wall Street Journal παραθέτει μάλιστα τα τρία επικρατέστερα σενάρια, αναφορικά με το αποτέλεσμα των πολύ κρίσιμων ελληνικών εκλογών. Σύμφωνα λοιπόν με την αμερικανική εφημερίδα, αυτά είναι:

– Κανένα κόμμα δεν θα εξασφαλίσει πλειοψηφία. Γεγονός που θα οδηγήσει είτε σε νέες εκλογές και ένα νέο γύρο αβεβαιότητας γύρω από τις ελληνικές εξελίξεις, είτε στο σχηματισμό μίας τεχνοκρατικής κυβέρνησης, λύση που είναι η περισσότερο «φιλική» προς τις αγορές και θα προσφέρει συνέχεια στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

– Νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Θα σχηματισθεί κυβέρνηση συνασπισμού, γεγονός που συνεπάγεται συνέχιση του ελληνικού προγράμματος.

– Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και σχηματισμός κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, έχει απειλήσει με καταγγελία και ακύρωση του μνημονίου, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Αυτό ίσως να είναι το πιο επικίνδυνο αποτέλεσμα για τις αγορές.

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι κεντρικές τράπεζες των μεγάλων οικονομιών είναι έτοιμες να λάβουν μέτρα για τη σταθεροποίηση των αγορών, εάν εκ του αποτελέσματος των εκλογών προκληθεί αναταραχή στις αγορές ή πανικός στον κόσμο, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η ακριβής αντίδραση των αγορών.