Το χαράτσι στα ακίνητα που πληρώνουμε από πέρυσι μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ και για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών, φαίνεται ότι σώζουν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού από την απόλυτη κατάρρευση.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία και παρά το γεγονός ότι 500.000 ιδιοκτήτες εξακολουθούν να μην έχουν πληρώσει το τέλος ακινήτων (σημειωτέον, σύμφωνα με τα στοιχεία, πρόκειται για ιδιοκτήτες που δεν έχουν προσέλθει καν για διακανονισμό), το δημόσιο έχει εισπράξει από το συγκεκριμένο χαράτσι 2,2 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, περίπου 700 εκατ. ευρώ έχουν καταβληθεί στα δημόσια ταμεία από όσους έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Το ποσό αυτό, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Οικονομικών, είναι πολύ κοντά στο στόχο είσπραξης 1 δισ. ευρώ από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Δηλαδή, αυτό αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την ανεπάρκεια και τη λάθος λειτουργία του ελεγκτικού μηχανισμού αφού ακόμη και με αυτά τα έκτακτα έσοδα και τις χαριστικές ρυθμίσεις, η μαύρη τρύπα ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ.

Ακόμα δηλαδή και με την αύξηση των εσόδων στις εφορίες κατά 14% και στα τελωνεία κατά 4% όπως ανέφεραν στον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών κατά τη χθεσινή σύσκεψη που είχαν μαζί του προϊστάμενοι εφοριών, η πορεία των εσόδων υπολείπεται κατά πολύ του στόχου του προϋπολογισμού.

Τα δεδομένα του 5μήνου σημαίνουν ότι το Δημόσιο για να πιάσει τον ετήσιο στόχο, πρέπει να εισπράττει που δεν είχε δει ούτε κατά τις περιόδους της ταχύτατης ανάπτυξης της οικονομίας.

Όλα αυτά δείχνουν ότι αυτό που πρέπει να κάνει άμεσα η επόμενη κυβέρνηση είναι να αναδιατάξει πλήρως τον εισπρακτικό και ελεγκτικό μηχανισμό ώστε να χτυπήσει στη ρίζα του το γνωστό πρόβλημα της ανεπαρκούς είσπραξης εσόδων.