Λίγες μέρες προθεσμία έχουν έως 550.000 μη μισθωτοί, δηλαδή επαγγελματίες και αγρότες προκειμένου να καταβάλλουν την 1η δόση των χρεωστικών υπολοίπων από τους συμψηφισμούς των εισφορών του 2017 στον ΕΦΚΑ. Ο λόγος για όσους δήλωσαν το 2016 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015, κατέβαλλαν το 2017 εισφορές κάτω από τις ελάχιστες ή δεν έκαναν καμία καταβολή πέρσι. Το συνολικό ποσό το οποίο δεν κατέβαλλαν το 2017, πρέπει να το καταβάλλουν σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη πρέπει να καταβληθεί έως 31 Μαΐου και η τελευταία έως 28 Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα ο ΕΦΚΑ δεν έχει αναρτήσει ακόμη τις βεβαιώσεις των εισφορών για το 2017 για φορολογική χρήση. Σημειώνεται ότι η διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων του 2018 έχει ξεκινήσει, ωστόσο οι βεβαιώσεις για τις εισφορές των ασφαλισμένων δεν έχουν αναρτηθεί. Αντίθετα έχουν αναρτηθεί οι βεβαιώσεις αποδοχών για τις συντάξεις. Σημειώνεται ότι αναμένεται και νέο κύμα αναδρομικών. Αυτή τη φορά θα αφορά στις εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ οι οποίες θα αναζητηθούν αναδρομικά από την 1/1/2017.

Τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ

Οι ασφαλισμένοι για τους οποίους έγινε εκκαθάριση θα πρέπει να εξοφλήσουν το ποσό σε πέντε δόσεις. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η διαδικασία ολοκληρώθηκε και αφορά μόνο όσους μη μισθωτούς ασφαλισμένους ασκούσαν αποκλειστικά Επιχειρηματική ή Αγροτική Δραστηριότητα, κατά το έτος εκκαθάρισης. Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι 31 Μαΐου και η πέμπτη και τελευταία δόση θα πρέπει να πληρωθεί στις 28 Σεπτεμβρίου 2018. Για όσους δικαιούνται επιστροφή, προβλέπεται ότι το ποσό ως 50 ευρώ δεν επιστρέφεται, αλλά συμψηφίζεται. Όσοι δικαιούνται επιστροφή από 50,01 ευρώ και πάνω θα δουν το ποσό αυτό στον τραπεζικό τους λογαριασμό ως το τέλος Ιουνίου. Εδώ όμως ξεκινούν τα προβλήματα με όσους έχουν χρέη στο Δημόσιο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.