Αγωνιώδεις προσπάθειες για τη δημιουργία αναχώματος, το οποίο θα αποτρέψει την κατάρρευση των τραπεζών από την ανασφάλεια που δημιουργεί η οικονομική κρίση, καταβάλλει η Κομισιόν με τη στήριξη της ΕΚΤ, του ΔΝΤ αλλά και των ΗΠΑ, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα θέσει πλέον σε κίνδυνο επιβίωσης ολόκληρη την Ευρωζώνη, με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Η Κομισιόν ετοιμάζει ήδη και θα καταθέσει προς συζήτηση την Τετάρτη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα οδηγεί σε μια τραπεζική ενοποίηση και έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό εγγυήσεων των καταθέσεων, ώστε με εξάλειψη του κινδύνου απώλειας καταθέσεων ή αυτόματης μετατροπής σε (υποτιμημένο) εθνικό νόμισμα να περιορίζει τον κίνδυνο ενός καταστροφικού banks run και να εξασφαλίζει τελικά την αναγκαία ρευστότητα στις τράπεζες.

Παράλληλα, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» θα διερευνώνται οι δυνατότητες για την προώθηση ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού συστήματος εποπτείας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ουσιαστικά εξετάζεται η κεντρική ρύθμιση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, που θα έχει τη μορφή στήριξης των τραπεζών με την από κοινού διαχείριση των πηγών χρηματοδότησής τους και χωρίς τη «διαμεσολάβηση» των κρατών –μελών.

Το ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες που επωφελούνται από την ευρωπαϊκή στήριξη θα μπορούν να προχωρούν σε κατάλληλη αναδιάρθρωση και εποπτεία, καθώς σταδιακά θα υπόκεινται σε κεντρική ρύθμιση και έλεγχο μέσα από την κοινή ευρωπαϊκή αρχή αντιμετώπισης κρίσεων που θα αποτελεί το «δίχτυ προστασίας».

Στόχος της πρότασης της Κομισιόν είναι η πρόληψη χρηματοπιστωτικών κρίσεων με τη δημιουργία μηχανισμού ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ώστε να μπορούν τα τραπεζικά ιδρύματα να προσφεύγουν απευθείας, χωρίς να χρειάζονται την παρέμβαση του κράτους-μέλους.