Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η ελληνική ηπειρωτική αλλαντοβιομηχανία BIKH. Μετά την αποτυχία στην εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, η επιλογή της πτώχευσης κρίθηκε επιβεβλημένη για την επιχείρηση, σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική».

Η ηπειρωτική αλλαντοβιομηχανία BIKH κατέθεσε την αίτηση ζητώντας επίσης τη λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας που θα απαγορεύουν τις ατομικές διώξεις και κάθε διαδικασία, εκκρεμή ή μη, ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης για απαιτήσεις σε βάρος της εταιρείας.

Της αίτησης πτώχευσης είχε προηγηθεί αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 106α.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αίτηση που είχε υποβάλει η εταιρεία για υπαγωγή στο άρθρο 106α του πτωχευτικού κώδικα, οι συνολικές υποχρεώσεις της στις 31 Δεκεμβρίου 2017 ανέρχονταν σε περίπου 44,658 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 27,26 εκατ. ευρώ αφορούν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διάσωσή της επιχειρηματίας του χώρου, αλλά απέσυρε το ενδιαφέρον του.

Η ιστορία της BIKH ξεκίνησε το 1973 όταν φτιάχτηκαν οι πρώτες εγκαταστάσεις της χοιροτροφικής μονάδας ΒΙΚΗ ΦΑΡΜ. To όνομα ΒΙ.Κ.Η. αποτελεί σύντμηση της επωνυμίας της Βιομηχανίας Κρέατος Ηπείρου. Το 1974, με την επιστημονική και τεχνολογική συνδρομή επιστημόνων από τη Γερμανία και τη Δανία, επεκτάθηκε και μετεξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος στην Ελλάδα.

Στα πλαίσια της συνεχούς ανάπτυξης, επεκτάθηκε και στην αγορά των προψημένων-κατεψυγμένων έτοιμων γευμάτων. Στην πορεία αυτή, η εταιρεία κέρδιζε διαρκώς μερίδιο στην αγορά και έκανε ταυτόχρονα τις απαραίτητες επεκτάσεις ώστε η παραγωγή να καλύπτει την αυξανόμενη ζήτηση.

Μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η εταιρεία περιήλθε σε δεινή οικονομική θέση και έχασε σημαντικά μερίδια αγοράς.