Η περαιτέρω παρουσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην Ελλάδα μέχρι το 2025 συζητήθηκε στην 27η ετήσια Σύνοδο των Διοικητών (Governors) της Τράπεζας, που πραγματοποίηθηκε στην Ιορδανία από τις 8 έως τις 10 Μαΐου.

Η Ελλάδα ως ιδρυτικό μέλος της EBRD, εκπροσωπήθηκε από τον γ.γ. του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και αναπληρωτή διοικητή της Τράπεζας, Ηλία Ξανθάκο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη Σύνοδο συζητήθηκε το τρέχον πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα της Τράπεζας για την περίοδο 2016-2020 και εξετάστηκαν οι προοπτικές περαιτέρω αύξησης των ετήσιων επενδύσεων στις λήπτριες χώρες.

Η EBRD δραστηριοποιείται στην ελληνική οικονομία τους τελευταίους 30 μήνες και έχει επενδύσει 1,596 δισ. ευρώ σε 31 έργα. Οι ετήσιες επενδύσεις το 2017 ανήλθαν σε 614 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπό εξέταση επενδυτικά σχέδια ανέρχονται σε 1,4 δισ. ευρώ. Οι προτεραιότητες της EBRD για το τρέχον έτος στην Ελλάδα περιλαμβάνουν την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα εταιρικά ομόλογα, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις ΣΔΙΤ, προγράμματα trade finance και factoring, επενδύσεις στον τουρισμό, συμμετοχές στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσεων και την υλοποίηση του προγράμματος τεχνικής βοήθειας για εξαγωγικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στη σύνοδο αποφασίστηκε να εξεταστεί εντός του 2018 η χρονική επέκταση της επενδυτικής παρουσίας της EBRD στην Ελλάδα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.