Σε άρθρο του στη «Wall Street Journal» με τίτλο «ελληνική Αναγέννηση» ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ε.Ε., κ. Όλι Ρεν, υποστηρίζει πως η Ελλάδα έχει διαψεύσει τους επικριτές της με το «φιλόδοξο και εμπροσθοβαρές πρόγραμμα δημοσιονομικής μεταρρύθμισης» και χαρακτηρίζει αβάσιμες τις «ανησυχίες που εξακολουθούν να υπάρχουν στην αγορά για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης των χρεών της Ελλάδας».

Ο κ. Όλι Ρεν αναφέρει πως «η πρώτη αναθεώρηση της εφαρμογής του προγράμματος δείχνει ότι προς το παρόν η Αθήνα έχει διαψεύσει όσους την αμφισβήτησαν, καθώς προχώρησε σε ένα φιλόδοξο και εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που βρίσκεται στον σωστό δρόμο, ώστε να αποφέρει μακροοικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα και ισχυρότερη και πιο εξισορροπημένη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα».

«Η Ελλάδα έλαβε δραστικά και σε κάποιες περιπτώσεις επώδυνα μέτρα για να ανατρέψει την κατάσταση», αναφέρει ο κ. Όλι Ρεν και συμπληρώνει: «Οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν, επί παραδείγματι, στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, στην ενίσχυση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και στη μείωση των συντάξεων, αλλά και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με τη μείωση της γραφειοκρατίας».

Ως προς το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης των χρεών της Ελλάδας, εκτιμά ότι οι όποιες ανησυχίες είναι αβάσιμες για τους εξής λόγους:

– Γιατί «το ελληνικό πρόγραμμα, αν και φιλόδοξο, είναι ρεαλιστικό».

– Γιατί καταγράφεται «εντυπωσιακή πρόοδος στην επιβολή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

– Γιατί το κόστος από ενδεχόμενη αναδιάρθρωση χρεών θα ήταν σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα «αλλά και για την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά».