Στα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ έκλεισαν οι ζημιές για τη Eurobank τη χρονιά που μας πέρασε. Εξέλιξη, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, τα οποία η τράπεζα είχε στην κατοχή της.

Σε ό,τι αφορά το PSI, η ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρει ότι η απομείωση της αξίας των Ομολόγων και Λοιπών Εγγυημένων Τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, που κατείχε στο χαρτοφυλάκιό της, συνολικού ύψους €7,3δισ., ανήλθε σε 4,6δισ. ευρώ μετά από φόρους και επιβάρυνε τα λειτουργικά αποτελέσματα και τα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας το 2011.

Λαμβάνοντας υπόψη τα κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ύψους 1,9 δισ. ευρώ, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας διαμορφώνεται στο 8%, όπως προκύπτει από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων.

Τα βασικά στοιχεία των αποτελεσμάτων της EFG έχουν ως εξής:

– Ικανοποιητικά Λειτουργικά Αποτελέσματα (-29εκ. ευρώ) το 2011, παρά τη βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας

– Συνολικές Ζημιές Μετά από Φόρους 5,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4,6 δισ. ευρώ από το PSI και λοιπές έκτακτες προσαρμογές 856 εκ. ευρώ, που είχαν ήδη υπολογιστεί και επηρεάσει τα εποπτικά κεφάλαια (λόγω κυρίως της αποτίμησης μετοχικών τίτλων σε τρέχουσες τιμές και της απομείωσης της υπεραξίας επενδύσεων του εξωτερικού (goodwill))

– Σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων 875 εκ. ευρώ μετά την πλήρη επίπτωση του PSI

– Η ολοκλήρωση της πώλησης της Polbank EFG και της Eurobank Tekfen βελτιώνει τη Ρευστότητα περίπου κατά 3,5 δισ. ευρώ και ισοδυναμεί με ενίσχυση των Βασικών Κυρίων Κεφαλαίων κατά 1 δισ. ευρώ, συνυπολογιζομένης της επαναγοράς υβριδικών τίτλων και τίτλων μειωμένης εξασφάλισης κατά το Α΄ τρίμηνο του 2012

– Σταθεροποίηση, παρά την κρίση, των Καθαρών Οργανικών Εσόδων προ Προβλέψεων σε 1,2 δισ. ευρώ.

– Αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις κατά 4,7% το 2011 και επιδείνωση του ρυθμού αύξησης των νέων δανείων σε καθυστέρηση το Δ΄ τρίμηνο του έτους.

– Μείωση Λειτουργικών Δαπανών κατά 6,4% το 2011 και 15,5% την τελευταία τριετία.

– Καθαρά Κέρδη Νοτιοανατολικής Ευρώπης €60εκ. με σημαντική αύξηση οργανικών κερδών

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Νικόλαος Νανόπουλος: «Η κορύφωση της κρίσης της ελληνικής οικονομίας το 2011 κατέστησε αναπόφευκτες, επίπονες όσο και αναγκαίες αποφάσεις για την αποτροπή της κατάρρευσης της χώρας. Για την Eurobank EFG, όπως και για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών, η συμμετοχή χωρίς δεύτερες σκέψεις στη διαδικασία μείωσης του δημοσίου χρέους στο πλαίσιο του PSI, ήταν ενδεδειγμένη απόφαση.

Η απόφαση αυτή, έχει βαρύτατο κόστος για τους μετόχους μας και επηρεάζει καθοριστικά τόσο την κεφαλαιακή μας θέση όσο και τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας. Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης θα καλύψει τις κεφαλαιακές απώλειες από το PSI και δίνει τη δυνατότητα μιας νέας αρχής, σταθερότητας, εμπιστοσύνης και ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας για τις ελληνικές τράπεζες.

Η διατήρηση υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας αποτελούσε πάντοτε προτεραιότητα για την Τράπεζά μας. Τους τελευταίους μήνες, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την οργανική ενίσχυση των κεφαλαίων μας, με σειρά συγκεκριμένων πρωτοβουλιών που βελτιώνουν σημαντικά τα ίδια κεφάλαιά μας και τη ρευστότητά μας. Παράλληλα το 2011, πετύχαμε ικανοποιητικές λειτουργικές επιδόσεις, εν τω μέσω μιας εξαιρετικά δυσμενούς συγκυρίας, γεγονός που αποδεικνύει την ικανότητα της Eurobank EFG να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις προκλήσεις ενόψει και των δυσμενών συνθηκών του 2012.

Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε όπως πάντα με στρατηγική και όραμα στις αναγκαίες προσαρμογές στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται. Με την καθοριστική συμβολή των εργαζομένων μας, την εμπιστοσύνη των πελατών μας και με την στήριξη των μετόχων μας, θα συμβάλουμε ενεργά στην προσπάθεια εξόδου της Ελλάδας από την κρίση».