Μπορεί για άλλες χώρες να αποτελεί «όνειρο θερινής νυκτός», αλλά για την Κίνα η οικονομική ανάπτυξη 8,1% δεν είναι ικανοποιητική για τα δεδομένα των τελευταίων ετών.

Ο τριμηνιαίος ρυθμός της τάξης του 8,1% που ανακοινώθηκε θεωρείται μάλλον ασθενικός και η κινεζική κυβέρνηση αποδίδει την εξέλιξη αυτή στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους η οποία έχει περιορίσει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη, κάτι που σε αυτή τη συγκυρία δεν αντισταθμίζει ούτε η εσωτερική ζήτηση αλλά ούτε και η κινητικότητα στον τομέα της οικοδομής.

«Επιβαδύνεται τώρα ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μας και μάλιστα για πέμπτο –στη σειρά– τρίμηνο», αποδέχεται το κυβερνητικό ανακοινωθέν, που αναφέρεται και σε ρυθμό πληθωρισμού 3,6% σε 12μηνη βάση στο τέλος Μαρτίου.

Ο αναλυτής Ρεν Σιανφάνγκ, με έδρα το Πεκίνο, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό πρακτορείο, εκτιμά ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα «δεν πρόκειται να υποχωρήσει έντονα κι απότομα, όπως συνέβη το 2009», αλλά «εδραιώνεται μάλλον» στην περιοχή του 8% .

Φέτος η κυβέρνηση στο Πεκίνο ανακοινώνει πως θα είναι ικανοποιημένη, εάν το 2012 κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στο 7,5% σε 12μηνη βάση.

Όπως αναφέρει πρόσφατο κυβερνητικό ανακοινωθέν: «Πολλές προκλήσεις και δυσκολίες αναχαιτίζουν την πορεία προς τα εμπρός για την ανάπτυξη της οικονομίας μας».

Πολλοί αναλυτές εστιάζουν στον «αφειδή δανεισμό», που έκαναν όλο τον προηγούμενο μήνα οι κινεζικές τράπεζες και προβλέπουν ότι τώρα θα σταθεροποιηθεί θα η κινεζική οικονομία.

Συσχετίζουν τον ρυθμό βιομηχανικής ανάπτυξης κοντά στο 15% και την άνοδο των λιανικών πωλήσεων κοντά στο 12%, στο τέλος του Μαρτίου σε σχέση με το τέλος Μαρτίου του ’11, ενώ σημειώνεται ότι οι παραγωγικές επενδύσεις για όλο το πρώτο φετινό τρίμηνο προσεγγίζουν τα 577 δισ.ευρώ.