Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει τις τελευταίες «πινελιές» σε ένα αναλυτικό σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο ελπίζει να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times.

Η κίνηση αυτή, αναφέρει το δημοσίευμα, έρχεται σε μία περίοδο που οι επενδυτές, ανήσυχοι από την προοπτική μίας βαθύτερης ύφεσης στο Νότο της Ευρωζώνης, έχουν στείλει το κόστος δανεισμού της Ισπανίας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Στο προσχέδιο, εκ 28 σελίδων, του αναπτυξιακού προγράμματος, σημειώνεται ότι οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν μία σειρά πολιτικών για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, οι οποίες περιλαμβάνουν τη μείωση των φόρων που συνδέονται με την απασχόληση και τη μετατόπιση του βάρους στους φόρους στην περιουσία, την ενέργεια και τις εκδόσεις ρύπων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί επίσης τις χώρες να άρουν τους εναπομείναντες περιορισμούς στην κίνηση των εργαζομένων εντός της ΕΕ, οι οποίοι, σύμφωνα με το προσχέδιο, έχουν εμποδίσει τους εξειδικευμένους άνεργους να μετακινούνται σε χώρες, όπου υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας.

Η κατάργηση όλων των περιορισμών για τη μετακίνηση των Ρουμάνων και Βουλγάρων εργαζομένων, όπως αναφέρει το προσχέδιο, θα προκαλέσει αντιπαράθεση στη Γαλλία -αναφέρει το δημοσίευμα- όπου εξακολουθούν να ισχύουν σχετικοί περιορισμοί και το μεταναστευτικό θέμα έχει γίνει κεντρικό στην προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το αναπτυξιακό σχέδιο αποτελεί ακόμη αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι αρμόδιες για οικονομικά και εργασιακά θέματα και ότι μπορεί να τροποποιηθεί. Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι τα θέματα της απασχόλησης πρέπει να εξετάζονται κεντρικά ως μέρος της πορείας της Ευρωζώνης προς την οικονομική ένωση.

«Η κρίση έχει περαιτέρω αποκαλύψει την αλληλεξάρτηση των οικονομιών και των αγορών εργασίας της ΕΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να συνοδευτεί η νέα οικονομική διακυβέρνηση με ενισχυμένο συντονισμό των πολιτικών απασχόλησης και των κοινωνικών πολιτικών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο.