Σε εκκρεμότητα παραμένει η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για τα ομόλογα ύψους 48 δισ. ευρώ που θα διαθέσει ο EFSF προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Στέλεχος του EFSF αποκάλυψε πως οι λεπτομέρειες για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών παραμένουν σε εκκρεμότητα.«Οι λεπτομέρειες για την ανακεφαλαιοποίηση δεν έχουν αποφασισθεί ακόμη.

Θα προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις μόλις οριστικοποιηθούν», δήλωσε ο Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του EFSF κ. Christof Roche όταν ρωτήθηκε με ποιους όρους θα δανεισθεί η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σημειώνεται πως ο EFSF θα δανείσει στην Ελλάδα το ποσό των 48 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, ενώ 25 δισ. ευρώ εξ αυτών θα διατεθούν άμεσα. Τα ομόλογα του EFSF θα δοθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Σημειώνεται πως το ΤΧΣ δύνανται να χρησιμοποιεί μετατρέψιμα ομολόγα. Το ΤΧΣ θα κατέχει τις μετοχές του για μια περίοδο δύο ετών, με δυνατότητα παράτασης για δύο επιπλέον έτη.

Τα δε δικαιώματα ψήφου του ΤΧΣ θα περιορίζονται αυστηρά σε συγκεκριμένες στρατηγικές αποφάσεις. Τέλος, τα δικαιώματα ψήφου του για τις κοινές μετοχές που θα κατέχει θα εξαρτώνται από το μέγεθος της εισφοράς κεφαλαίου από ιδιώτες επενδυτές, μέσω κοινών μετοχών.