Η εικόνα στις αγορές είναι καλύτερη με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να κινούνται ανοδικά. Έτσι, δεν αποκλείεται σήμερα οι σύμβουλοι μαζί με τον ΟΔΔΗΧ να προτείνουν στον υπουργό Οικονομικών την έναρξη των διαδικασιών, να ανοίξει δηλαδή το βιβλίο προσφορών. Το τελικό λόγο τον έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θα σταθμίσει την κατάσταση, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά, αφού σίγουρα η κυβέρνηση θα ήθελε να εκμεταλλευτεί την πιθανή επιτυχία, παρά το γεγονός ότι στην παρούσα φάση το θέμα της Novartis επισκιάζει τα πάντα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Οι επόμενες ώρες είναι καθοριστικές για το αν η έκδοση θα δρομολογηθεί άμεσα πριν από το κλείσιμο της εβδομάδας ή θα εκτιμηθεί ως αναγκαία μια νέα αναβολή. Τα επίπεδα τιμών και οι αποδόσεις του δεκαετούς και του πενταετούς στην αγορά εμφανίζονται προς το παρόν ευνοϊκά.

Η επιτυχία της έκδοσης θα κριθεί τόσο από το ύψος των αποδόσεων στις προσφορές που θα γίνουν, όσο από το εύρος των προσφορών. Ο βαθμός υπερκάλυψης της έκδοσης είναι αυτός που θα στείλει το μήνυμα.

Εν τω μεταξύ οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αποτελούν το τελευταίο αγκάθι για την τυπική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να ενημερώσει σήμερα τους ομολόγους του στο EuroWorking Group, πως από τη λίστα των 110 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης 103-104 έχουν κλείσει και με εξαίρεση δύο, ο κατάλογος θα έχει ολοκληρωθεί έως το Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου.

Από τα δύο «μέτωπα» που μείνουν ανοικτά, το ένα είναι το Ελληνικό, που συνδέεται με την απόφαση του ΣτΕ, και το δεύτερο είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η πορεία των οποίων έχει συνδεθεί με τη δόση του 1 δισ. που θα λάβει η Αθήνα για τα ληξιπρόθεσμα, αφού προηγουμένως μειώσει αυτό το «στοκ». Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι στο σημερινό EWG να υπάρξει θετική εισήγηση για τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ που θα εκταμιευτεί τέλος Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα στην Αθήνα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα υποδεχτεί στο υπουργείο Οικονομικών τον κοινοτικό επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος θα μιλήσει το βράδυ στο συνέδριο του Economist βγήκε το όνομά του από το πάνελ των ομιλητών.

Ο κ. Μοσκοβισί έρχεται, με στόχο αφενός να συνεχίσει τις συζητήσεις για την «επόμενη μέρα» του Μνημονίου, αλλά και να στείλει ένα «σήμα» προς τις αγορές ότι η Ελλάδα εξέρχεται «καλά» από τα προγράμματα εν όψει και της επικείμενης έκδοσης του 7ετούς ομολόγου.

Κατά πληροφορίες, οι συζητήσεις που θα έχει ο Γάλλος επίτροπος με την ελληνική κυβέρνηση, θα κινηθούν γύρω από την ελάφρυνση χρέους στη βάση της γαλλικής πρότασης που συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ο Γάλλος επίτροπος θα μεταφέρει στον κ. Τσακαλώτο το «πακέτο» των προτάσεων και τη λειτουργία του γαλλικού μηχανισμού που επεξεργάζεται σε τεχνικό επίπεδο ο ESM.